Αψήφησε τους κανόνες της αναδυόμενης τάξης της Πληροφορίας

Πώς να αναβαθμίσετε στην έκδοση 19 του Linux Mint

Η έκδοση 19 του Linux Mint φέρνει φρέσκες αλλαγές και προσφέρει υποστήριξη μέχρι το 2023. Δείτε πώς μπορείτε να αναβαθμίσετε.

Έτυχε και διάβασα για διάφορα προβλήματα που συνάντησαν αρκετοί κατά την αναβάθμιση του Linux Mint στην νέα έκδοση 19 που φέρει την κωδική ονομασία «Tara». Ακόμα χειρότερα, είδα διάφορα σχόλια που τους «συμβούλευαν» να κάνουν νέα, καθαρή εγκατάσταση.

Όπως και να έχει, πριν κάνετε οτιδήποτε, καλό είναι να πάρετε ένα backup με το πολύ καλό εργαλείο που έχει το Mint. Μια απλή διακοπή ρεύματος θα μπορούσε να κάνει ζημιά και μάλλον δε θα θέλατε να σας συμβεί κάτι τέτοιο.

Από όσο κατάλαβα, τα πιο πολλά προβλήματα προέκυψαν επειδή η ομάδα ανάπτυξης του Linux Mint προτίμησε τον LightDM ως display manager αντί του μέχρι τώρα MDM.

Σημείωση
Ο LightDM είναι πιο ελαφρύς και πιο καλός αισθητικά, αν και το δεύτερο είναι υποκειμενικό, μα σίγουρα είναι πιο εξελιγμένος.

Αν και νομίζω πως η διαδικασία της αναβάθμισης θα κάνει αυτοματοποιημένα όσα χρειάζονται, προκειμένου να αποφύγετε τυχόν εκπλήξεις και για να περιοριστεί ο παράγοντας του ανθρώπινου σφάλματος, καλό θα ήταν να ακολουθήσετε τα παρακάτω βήματα.

Θα τα δώσουμε μέσω του τερματικού, αφενός για συντομία και αφετέρου για να ακολουθήσουν άπαντες, ασχέτως του γραφικού περιβάλλοντος που έχουν. Εσείς από την πλευρά σας οφείλετε να διαβάσετε τις σημειώσεις έκδοσης και να μην ανακατέψετε διαφορετικούς οδηγούς.

Βήμα 1ο

Πριν επιχειρήσετε να ενημερώσετε την έκδοση του Mint, πρέπει να απενεργοποιήσετε τον MDM και να τον αλλάξετε με τον LightDM. Δώστε λοιπόν την ακόλουθη εντολή για να εγκαταστήσετε τον LightDM:

sudo apt install lightdm

Η εκτέλεση αυτής της εντολής θα αναγκάσει το Linux Mint να επανεξετάσει ποιον display manager θα πρέπει να χρησιμοποιήσει. Έτσι, θα ανοίξει ένα παράθυρο διαλόγου με τον προεπιλεγμένο display manager. Στην περίπτωση που δε σας εμφανιστεί αυτό το παραθυράκι, δώστε την εντολή

sudo dpkg-reconfigure lightdm

Επιλέξτε φυσικά τον LightDM σε αυτό το παράθυρο διαλόγου, προκειμένου να γίνει η μετάβαση σε αυτόν που χρησιμοποιεί το Mint 19.

Τώρα πρέπει να διώξετε τον MDM. Κάντε το με την εντολή

sudo apt remove mdm might-mdm-themes* --purge

Βήμα 2ο

Από εδώ και πέρα είναι η ιδια διαδικασία όπως σε οποιοδήποτε Ubuntu-based σύστημα. Είτε ανοίξτε το Διαχειριστή Ενημερώσεων και επιλέξτε «Ανανέωση (Refresh)» και στη συνέχεια «Εγκατάσταση Ενημερώσεων (Ιnstall Updates)» είτε κάντε το μέσω του τερματικού σας, δίνοντας μία-μία, τις ακόλουθες εντολές:

sudo apt update
sudo apt upgrade -y

Αφού τελειώσει, σημαίνει πως το σύστημά σας είναι έτοιμο και ενημερωμένο και έτσι ήρθε η ώρα για τη μετάβαση στην έκδοση 19.

Βήμα 3ο

Για να περάσουμε στη νέα έκδοση και να φέρει όσα χρειάζονται, θα χρησιμοποιήσουμε το γνωστό, αποτελεσματικό και πλήρως αυτοματοποιημένο προγραμματάκι mintupgrade. Το τρέχουμε λοιπόν:

mintupgrade check

Αυτό το πανέξυπνο προγραμματάκι θα εντοπίσει τη νέα έκδοση και θα εκτελέσει μια προσομοίωση αναβάθμισης (για λόγους ασφαλείας). Ακολουθήστε τις πολύ απλές οδηγίες που εμφανίζονται στην οθόνη και διαβάστε τις προσεκτικά.

Εάν είστε ικανοποιημένοι με τα αποτελέσματα της προσομοίωσης αναβάθμισης, συνεχίστε με τη διαδικασία εκτελώντας την εντολή download στο τερματικό σας. Με αυτήν την εντολή θα κατεβάσετε όλα τα πακέτα αναβάθμισης (και άλλων σημαντικών αρχείων) της νέας έκδοσης του Mint. Η διαδικασία γίνεται αυτόματα, μα να έχετε το νου σας μήπως τυχόν σας εμφανίσει κάποιο μήνυμα:

mintupgrade download

Από εκεί και πέρα θα περιμένετε, ανάλογα με το hardware και τη σύνδεσή σας, μέχρι να ολοκληρωθεί το upgrade.

Βήμα 4ο

Μόλις ολοκληρωθεί η διαδικασία, κλείστε το τερματικό και κάντε επανεκκίνηση (ορισμένοι προτείνουν «κλείσιμο του υπολογιστή» και εκ νέου εκκίνηση). Όταν ξαναμπείτε, θα δείτε πως πλέον βρίσκεστε στην έκδοση 19, ενώ οι ρυθμίσεις, οι επιλογές, οι εφαρμογές και αρχεία σας παραμένουν στη θέση τους.

Υπενθυμίζουμε ότι η έκδοση 19 «Tara» του Linux Mint θα έχει υποστήριξη για 5 χρόνια, δηλαδή μέχρι το 2023, και κυκλοφόρησε στις αρχές Ιουνίου του τρέχοντος έτους.

Κατεβάστε το Linux Mint 19 Tara

2
Μοιραστείτε μαζί μας τις σκέψεις σας

avatar
1 Νήματα σχολίων
1 Απαντήσεις νήματος
0 Ακόλουθοι
 
Σχόλιο με τις περισσότερες αντιδράσεις
Πιο ενδιαφέρον νήμα
2 Σχολιαστές
DarkGothGreekN3rd Πρόσφατοι σχολιαστές
  Εγγραφή  
νεότερο παλιότερο περισσότερο ψηφισμένο
Ειδοποίηση για
GreekN3rd
Επισκέπτης
GreekN3rd

Παιδιά σας παρακαλώ χρειάζομαι βοήθεια. Πήγα να κάνω τη διαδικασία , κόλλησα στο τρίτο βήμα και είπα να μπω στο bios.
Επειδή δε προλάβαινα να μπω στο bios ΄έκανα την επανακίνηση μερικές φορές. Τώρα έχει κολλήσει σε κάποια φάση που δείχνει όλο το laptop μαύρο και μόνο το ποντίκι μπορώ να κουνήσω.

Σας ενημερώνουμε ότι η ιστοσελίδα μας ακολουθεί ειδικό πρόγραμμα διατροφής και μασουλάει φρεσκοψημένα cookies Καλά μωρέΘέλω να μάθω περισσότερα