Αψήφησε τους κανόνες της αναδυόμενης τάξης της Πληροφορίας

Πώς να διορθώσετε το πρόβλημα με τα πρόσθετα του Firefox

Τις τελευταίες ώρες παρουσιάστηκε ένα πρόβλημα που απενεργοποιεί όλα τα πρόσθετα του Firefox και δεν επιτρέπει τη λήψη τους για επανεγκατάσταση. Δείτε πώς μπορείτε να το διορθώσετε.

Από χθες τη νύχτα (5 Μαΐου και ώρα Ελλάδας 22:00) θα είδατε όλα τα πρόσθετα του Firefox να απενεργοποιούνται. Στη σελίδα τους στον περιηγητή εμφανίζονται ως «Επεκτάσεις παλαιού τύπου», με το μήνυμα πως το πρόσθετο δεν ήταν δυνατό να επαληθευτεί για χρήση από τον Firefox και έχει απενεργοποιηθεί.

Το μήνυμα σφάλματος στα πρόσθετα του Firefox

Αν ακολουθήσετε την προτροπή που δίνεται για την επιλογή κάποιου άλλου ως αντικατάσταση ή αν τα απεγκαταστήσετε και προσπαθήσετε να προβείτε σε επανεγκατάστασή τους, θα λάβετε μήνυμα σφάλματος.

Αδυναμία λήψης πρόσθετων στον Firefox

Τι έχει συμβεί

Οι άνθρωποι που αναπτύσσουν τον Firefox είδαν πως το θέμα με τα πρόσθετα για τον δημοφιλή περιηγητή είχε ξεφύγει. Ως αποτέλεσμα υπήρχαν πρόσθετα τα οποία πρόσθεταν μπάρες, κουμπιά και έκαναν ενέργειες οι οποίες δεν ήταν θεμιτές όσον αφορά την ασφάλεια και την ιδιωτικότητα.

Από την έκδοση 66.00 και μετά λοιπόν, αποφάσισαν να καταργήσουν κάθε τέτοιο πρόσθετο και τα μόνα συμβατά είναι τα «Νέου Τύπου» ή αλλιώς τα «Featured Extensions». Με αυτόν τον τρόπο αποφεύγονται οι διάφορες δυσλειτουργίες που συναντούσαμε στο παρελθόν και επιτυγχάνεται η συμβατότητά τους με κάθε νέα έκδοση του περιηγητή. Έτσι, μειώθηκαν αισθητά τα διάφορα πρόσθετα και έμειναν μόνο όσα πληρούν τις νέες προδιαγραφές.

Αυτή, αναμφίβολα, ήταν μια πολύ υπεύθυνη και σημαντική απόφαση που αποδεικνύει περίτρανα πως ακόμα και στα τρίτα μέρη, δηλαδή στα πρόσθετα, γίνεται έλεγχος. Κάτι που δεν θα μπορούσε να το ισχυριστεί η Google για τα πρόσθετα του Chrome/ium (και παράγωγων περιηγητών) παρά τις προσπάθειες που καταβάλει.

Τώρα, όσον αφορά το υπάρχον πρόβλημα με τη μαζική απενεργοποίηση των πρόσθετων που συνέβη σε όλους τους χρήστες του Firefox (σε αυτούς που είχαν ενημερωμένη έκδοση από την 66.0 και πάνω) στον πλανήτη, σε διαφορετικές χρονικές ζώνες, οφείλεται σε ένα Πιστοποιητικό Ασφαλείας το όποιο έληξε. Έτσι, τα μεσάνυχτα (με ώρα των Δυτικών ΗΠΑ) δημιουργήθηκε και το πρόβλημα με τα πρόσθετα. Έχουμε δηλαδή ένα θέμα που πιθανότατα οφείλεται σε ανθρώπινο παράγοντα και σε αμέλεια.

Η λύση από τη Mozilla

Ομολογουμένως, η αντίδραση από πλευράς Mozilla ήταν άμεση και έτσι 54 λεπτά αργότερα δημοσιεύτηκε το πρόβλημα, μαζί με ένα προσωρινό fix.

Ήδη όμως είχε δημιουργηθεί ένας χαμός στο Διαδίκτυο, καθώς το πρόβλημα είχε επηρεάσει και τον TOR browser, με αποτέλεσμα να γράφονται τα μύρια όσα, μέχρι ακόμα και θεωρίες συνωμοσίας! Εν μέρει, αυτό μπορεί σε ορισμένες περιπτώσεις να ήταν δικαιολογημένο, ειδικά όσον αφορά πρόσθετα ασφαλείας και ιδιωτικότητας, καθώς κακά τα ψέματα, αλλιώς είναι να περιηγείσαι 13-15 χρόνια σε ένα Διαδίκτυο χωρίς διαφημίσεις και σαχλοκούδουνα και ξαφνικά να βρεθείς σε μια οικτρή κατάσταση επειδή το Adblockοειδές πρόσθετο σταμάτησε να δουλεύει. Και φυσικά, στην περίπτωση του TOR browser τα πράγματα γίνονται ακόμα πιο σοβαρά.

Η λύση λοιπόν που έδωσε η Mozilla είναι ένα .xpi αρχείο το οποίο αρκεί να το εγκαταστήσετε στον Firefox σας. Μια προσωρινή λύση που όμως διορθώνει επιτυχώς το πρόβλημα.

Αυτό που έχετε να κάνετε είναι να κατεβάσετε αυτό το «Hotfix» αρχείο, να επιλέξετε την εγκατάστασή του και να λάβετε το μήνυμα επιβεβαίωσης.

Κατεβάστε το XPI αρχείο

Λήψη του hotfix για τα πρόσθετα του Firefox
Εγκατάσταση του hotfix για τα πρόσθετα του Firefox

Αμέσως θα δείτε πως τα πρόσθετά σας επανήλθαν.

Η διόρθωση του bug με τα πρόσθετα του Firefox

Υπάρχουν όμως και δύο ακόμα λύσεις, πιο «σωστές» κατά τη γνώμη μου, οι οποίες είναι απόλυτα προσωρινές και αυτό θα πρέπει να το λάβετε σοβαρά υπόψιν σας, ώστε μετά την επίσημη και οριστική επιδιόρθωση από τη Mozilla να επαναφέρετε τις ρυθμίσεις στην αρχική τους κατάσταση.

Λύση 1η

Σε μια νέα καρτέλα, γράψτε about:config και πατήστε Εnter. Στο πεδίο αναζήτησης στο επάνω μέρος, βάλτε το xpinstall.signatures.required. Μόλις εμφανιστεί, αλλάξτε με κλικ την τιμή του από true σε false.

Προσοχή
Η απενεργοποίηση της επαλήθευσης υπογραφής των πρόσθετων μπορεί να επιφέρει κινδύνους και δεν προτείνεται ως μόνιμη μέθοδος επίλυσης.

Με αυτόν τον τρόπο απενεργοποιείτε την εξ ορισμού επαλήθευση της υπογραφής στα εγκατεστημένα πρόσθετα και για την τυχόν εγκατάσταση οποιουδήποτε νέου. Αυτό θα επαναφέρει τα απενεργοποιημένα σας πρόσθετα μα σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να θυμάστε πως είναι μια προσωρινή λύση.

Απενεργοποίηση της απαιτούμενης υπογραφής των πρόσθετων σε Firefox

Λύση 2η

Ο άλλος τρόπος -και πάντα προσωρινός- για την πρόσκαιρη επιδιόρθωση του προβλήματος είναι ο εξής: μεταβείτε στον επίσημο ιστότοπο πρόσθετων για τον Firefox και στην επιθυμητή σελίδα πρόσθετου/επέκτασης που θέλετε να εγκαταστήσετε.

Κάντε δεξί κλικ στο κουμπί «+ Προσθήκη στο Firefox» και επιλέξτε «Αποθήκευση συνδέσμου ως…». Θα κατεβάσει το αρχείο .XPI της επέκτασης στον υπολογιστή σας.

Τώρα πληκτρολογήστε about:debugging σε μια νέα καρτέλα και πατήστε Εnter. Θα ανοίξει τη σελίδα εντοπισμού σφαλμάτων των προσθέτων.

Κάντε κλικ στο κουμπί «Φόρτωση προσωρινών πρόσθετων», περιηγηθείτε στο φάκελο που το έχετε κατεβάσει και επιλέξτε το αρχείο .XPI της επιθυμητής επέκτασης που έχετε αποθηκεύσει. Αυτό θα χρειαστεί να το κάνετε για κάθε πρόσθετο ξεχωριστά.

Μόλις τελειώσετε, θα δείτε πως όλα επανήλθαν στη προηγούμενή τους κατάσταση και λειτουργούν κανονικά.

Εν κατακλείδι

Σαφώς και δεν πρόκειται για κάτι σοβαρό, ενώ αν το δούμε καθαρά, δείχνει το πως ο Firefox και η Mozilla δίνουν πραγματική βάση στην ασφάλεια και στην ιδιωτικότητα. Παρόλα αυτά όμως είναι κάτι που απογοήτευσε αρκετούς ανθρώπους που δεν γνωρίζουν τι συμβαίνει και ίσως αποτελέσει πλήγμα για τον Firefox.

15
Μοιραστείτε μαζί μας τις σκέψεις σας

avatar
4 Νήματα σχολίων
11 Απαντήσεις νήματος
1 Ακόλουθοι
 
Σχόλιο με τις περισσότερες αντιδράσεις
Πιο ενδιαφέρον νήμα
12 Σχολιαστές
ΗΡΩΝstefpatraElfoconstantinosComm Enter Πρόσφατοι σχολιαστές
  Εγγραφή  
νεότερο παλιότερο περισσότερο ψηφισμένο
Ειδοποίηση για
Comm Enter
Επισκέπτης
Comm Enter

καταρχην οι δυο πιο «σωστες» λυσεις δεν δουλευουν για ολους, ετσι για να ξερετε, οπως και κανενα προσωρινο φιξ οπως πχ το update που εγινε το πρωϊ, μεχρι να δωσουν αυτο το αρχειο. επισης ποια ηταν τα addons που μεινανε γιατι τηρουσαν τις προϋποθεσεις; δε βρηκα κανενα… και οχι μονο αυτο, αλλά εγκατεστησα και τον waterfox και τον pale moon δοκιμαστικα αλλά κανενα addon προερχομενο απο τη μοζιλα δεν μπορουσε να βρεθει, υπηρχαν στον pale moon μονο αυτα που φτιαχτηκαν για τον pale moon. απο εκει και περα διακρινω εντονο οπαδισμο. αν αυτο ειχε γινει με τον chrome για παραδειγμα… Διαβάστε περισσότερα »

Elfo
Επισκέπτης
Elfo

Εγώ περίμενα μερικές μέρες σε Linux Debian με Firefox ESR που ανανεώνεται πιο αργά και νομίζω πακετάρεται από την εγκατάσταση του λειτουργικού, αλλά τίποτα. Τελικά αν και διάβασα πολλά πράγματα έμαθα τελικά ότι με την Λύση 1 εδώ, το πρόβλημα λύνεται σε 3 λεπτά και χωρίς σχεδόν κανένα κίνδυνο, αν δεν εγκαθιστούμε και αλλά πρόσθετα μέχρι να λυθεί μόνιμα το πρόβλημα. Στα Windows 7 δεν κατάλαβα το πρόβλημα.

stefpatra
Επισκέπτης
stefpatra

Η λύση από τη Mozilla (Firefox -66.0.3 (64-bit) οπως αναφέρει ο κων/νος έπαιξε αμέσως.Πριν γίνει αυτο είχα δοκιμάσει τις λύσεις1,2 χωρίς αποτέλεσμα.
Μιλάμε πάντα για Mint 19.1 Tessa

ΗΡΩΝ
Επισκέπτης
ΗΡΩΝ

Εγώ απεγκατέστησα και επανεγκατέστησα το Firefox και το πρόβλημα λύθηκε! (σε win7 & android)

Σας ενημερώνουμε ότι η ιστοσελίδα μας ακολουθεί ειδικό πρόγραμμα διατροφής και μασουλάει φρεσκοψημένα cookies Καλά μωρέΘέλω να μάθω περισσότερα