Αψήφησε τους κανόνες της αναδυόμενης τάξης της Πληροφορίας

QOwnNotes: πολυεργαλείο σημειώσεων και λιστών todo

Δημιουργία σημειώσεων, διαχείριση λιστών εργασιών και συγχρονισμός με ownCoud/Nextcloud σε ένα, με μια εξαιρετική cross-platform εφαρμογή.

Κόντρα στη μόδα της εποχής που θέλει παράθυρα περιηγητών να προσπαθούν να μας πείσουν ότι είναι εφαρμογές και να καταναλώνουν πόρους προσφέροντας ελάχιστα, θα μιλήσουμε για ένα διαμαντάκι που κάνει πολλά χωρίς να «τρώει» πολύ.

Ο λόγος για το QOwnNotes, μια εφαρμογή σημειώσεων με χαρακτηριστικά που ξεφεύγουν από τα συνηθισμένα.

Είναι δημιουργημένη με Qt, στοιχείο που την κάνει πραγματική, εγγενή εφαρμογή με διαπλατφορμικότητα ώστε να λειτουργεί το ίδιο σε Linux, Windows και macOS, ενώ το «own» στην ονομασία παραπέμπει στη δυνατότητα συγχρονισμού των σημειώσεων με ownCloud/Nextcloud. Και βέβαια έχει ανοιχτό κώδικα (GPLv2).

qownnotes-full
Ένα παράθυρο, τόσες λειτουργίες

Το QOwnNotes μπορεί ακόμα να λειτουργήσει και ως παραδοσιακός επεξεργαστής, για όσους αποφεύγουν το cloud και προτιμούν την αυξημένη ιδιωτικότητα. Οι σημειώσεις δημιουργούνται σε τοπικούς φακέλους και μπορούν προαιρετικά να συγχρονιστούν με το εργαλείο της επιλογής σας ή και καθόλου.

Τα αρχεία των σημειώσεων είναι σε απλό κείμενο ή σε Markdown, για πρόσθετη μορφοποίηση. Διατηρείται έτσι η δυνατότητα επεξεργασίας τους από οποιονδήποτε επεξεργαστή κειμένου αλλά και η ανάγνωση, χωρίς να περιοριζόμαστε σε κάποιο «εξωτικό» format.

Η εφαρμογή διαθέτει κάμποσα άλλα χαρακτηριστικά, ορισμένα από τα οποία είναι τα εξής:

 • Συγχρονισμός με ownCloud/Nextcloud μέσω API και δυνατότητα διαχείρισης των σημειώσεων με ανάλογες εφαρμογές για Android και iOS (MyOwnNotes, Notes, CloudNotes)
 • Git versioning των σημειώσεων
 • Δημιουργία πολλαπλών φακέλων σημειώσεων
 • Αναζήτηση σημειώσεων αλλά και κειμένου μέσα στις σημειώσεις
 • Αναζήτηση επιλεγμένου κειμένου στο Διαδίκτυο
 • Προεπισκόπηση σημειώσεων
 • Ειδοποίηση για αλλαγές από εξωτερικά προγράμματα/εφαρμογές, με δυνατότητα προβολής τους
 • Προβολή και διαχείριση λιστών εργασιών από ημερολόγιο ownCloud/Nextcloud ή CalDAV
 • Αυτόματη συμπλήρωση και επίλυση εξισώσεων
 • Κρυπτογράφηση με ενσωματωμένη δυνατότητα για AES-256 ή εξωτερικές μεθόδους (PGP, Keybase κ.α.)
 • Ετικέτες με χρωματισμό της επιλογής σας
 • Πολυγλωσσική υποστήριξη (χωρίς Ελληνικά επί του παρόντος)
 • Παραμετροποίηση της Markdown εμφάνισης
 • Portable mode για λειτουργία από USB stick

Αν δε σας φτάνουν αυτά, το QOwnNotes προσφέρει ακόμα distraction-free mode, Vim mode, εξαγωγή σημειώσεων σε PDF και HTML, εισαγωγή από αρχεία κειμένου ή το Evernote και εκτύπωση.

Ένα ακόμα δυνατό χαρακτηριστικό είναι η ύπαρξη scripting μηχανής, με την οποία μπορούν να προστεθούν σενάρια εντολών (σε QML) από το αποθετήριο της εφαρμογής ή να δημιουργήσετε τα δικά σας, επεκτείνοντας έτσι τις λειτουργίες της.

qownnotes-scripts
Επέκταση των λειτουργιών με scripts

Επιπλέον, ως γνήσια Qt εφαρμογή που σέβεται τον εαυτό της, διαθέτει πλούσια μενού και μπόλικες δυνατότητες παραμετροποίησης. Από προεπιλογή υπάρχουν δύο «workspaces» (minimal και full), με τη δυνατότητα να προβάλετε όποιο από τα δέκα διαθέσιμα panels με λειτουργίες θέλετε και να το μετακινήσετε σε όποια πλευρά της οθόνης επιθυμείτε. Το ίδιο μπορείτε να κάνετε και με κάποια ή όλες από τις εφτά γραμμές εργαλείων και τα στοιχεία που θα εμφανίζονται σε αυτές, να τα αποθηκεύσετε και να έχετε έτσι το δικό σας, προσαρμοσμένο workspace.

Μπορείτε ακόμα να επιλέξετε τις γραμματοσειρές της αρεσκείας σας και το μέγεθός τους, ενώ δε λείπουν ούτε οι προσαρμόσιμες συντομεύσεις πληκτρολογίου. Τέλος, για τα νυχτοπούλια υπάρχει και υποστήριξη για σκουρόχρωμη εμφάνιση.

qownnotes-settings1 qownnotes-settings2 qownnotes-settings3

Το QOwnNotes βρίσκεται στην έκδοση 18.09.2 και είναι διαθέσιμο μέσω τρίτων αποθετηρίων για Debian, Ubuntu και παράγωγες διανομές, Fedora, openSUSE και Arch Linux, με το τελευταίο να έχει επιλογή και στο AUR. Θα το βρείτε ακόμα σε Solus, Gentoo, Slackware και KaOS, όπως επίσης και στα Flathub, Snap Store μα και ως AppImage.

Περισσότερες πληροφορίες για όλα αυτά θα διαβάσετε στην ενότητα «Installation» της ιστοσελίδας του.

Σημείωση
Χωρίς να παραβλέπουμε την προσοχή που χρειάζεται πάντα η προσθήκη τρίτων αποθετηρίων, τα συγκεκριμένα συντηρούνται από τον ίδιο το δημιουργό της εφαρμογής και είναι σχετικά ασφαλή.

Εννοείται πως μπορείτε πάντα να το εγκαταστήσετε και από τον πηγαίο κώδικά του. Η διαδικασία δεν παίρνει πολύ χρόνο και γίνεται με τις παρακάτω εντολές:

git clone https://github.com/pbek/QOwnNotes.git -b master
cd QOwnNotes
git submodule update --init
cd src
qmake
make

Ξεκινώντας την εφαρμογή για πρώτη φορά, θα εμφανιστούν τρία παράθυρα όπου θα σας ζητήσει να επιλέξετε το φάκελο αποθήκευσης των σημειώσεών σας, να ρυθμίσετε την πρόσβαση σε ownCloud/Nextcloud αλλά και θα σας ενημερώσει για τη συλλογή ανώνυμων δεδομένων χρήσης. Τα δύο τελευταία είναι εντελώς προαιρετικά και μπορείτε να τα παρακάμψετε χωρίς κανένα πρόβλημα. Στη συνέχεια μπορείτε απλά να γράφετε και να οργανώνετε τις σημειώσεις σας, εύκολα και χωρίς κόπο.

Το QOwnNotes είναι μια εφαρμογή πραγματικό πολυεργαλείο. Οι δυνατότητες που προσφέρει αλλά και το ότι λειτουργεί απροβλημάτιστα και χωρίς ιδιαίτερες απαιτήσεις με ικανοποιούν προσωπικά περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη εφαρμογή του είδους και τη συστήνω ανεπιφύλακτα.

Η ιστοσελίδα του QOwnNotes

4
Μοιραστείτε μαζί μας τις σκέψεις σας

avatar
1 Νήματα σχολίων
3 Απαντήσεις νήματος
0 Ακόλουθοι
 
Σχόλιο με τις περισσότερες αντιδράσεις
Πιο ενδιαφέρον νήμα
4 Σχολιαστές
Soulraingay/οροθετικός/τοξικομανήςgay/οροθετικός/τοξικομανήςXRTC Πρόσφατοι σχολιαστές
  Εγγραφή  
νεότερο παλιότερο περισσότερο ψηφισμένο
Ειδοποίηση για
XRTC
Επισκέπτης
XRTC

Αντίστοιχο app στο Android ?
Εν τέλει σημειωματάριο χωρις επιλογή συγχρονισμού με τα κινητά μας που είναι κατά κύριο λόγο Android (άντε και κάποιοι με iOS) είναι ψιλο-καταδικασμενο…

Σας ενημερώνουμε ότι η ιστοσελίδα μας ακολουθεί ειδικό πρόγραμμα διατροφής και μασουλάει φρεσκοψημένα cookies Καλά μωρέΘέλω να μάθω περισσότερα