Αψήφησε τους κανόνες της αναδυόμενης τάξης της Πληροφορίας

RecalboxOS: Arcade παιχνίδια και Kodi Media Center

GNU/Linux λειτουργικό σύστημα, περισσότερα από 40.000 κλασσικά παιχνίδια και αναπαραγωγή πολυμέσων σε ένα εκπληκτικό πακέτο, για ατέλειωτες ώρες διασκέδασης.

Το RecalboxOS είναι μια ιδιαίτερη Linux διανομή που επικεντρώνεται στην εξομοίωση παλιών βιντεοπαιχνιδιών στο Raspberry Pi και άλλες παρόμοιες συσκευές, ενώ από την έκδοση 4.1 υποστηρίζει και υπολογιστές με επεξεργαστή Intel 32bit/64bit. Προσφέρει επίσης ένα οικιακό σύστημα αναπαραγωγής πολυμέσων αφού διαθέτει ένα πλήρες και λειτουργικότατο Kodi.

Έκπληξη αποτελεί η πολύ καλή υποστήριξη για σειρά παιχνιδομηχανών και παλιότερων υπολογιστών, όπως τα Playstation, NES, Game Boy, PSP, Sega, Amstrad, Atari, Dreamcast, Commdore64 και άλλα. Στο σύνολό του έχει κάπου 40 emulators!

Μπορεί δηλαδή να παίξει όλα τα κλασσικά παιχνίδια σας (η χαρά του arcade) μα και να διαχειριστεί τα πολυμεσικά αρχεία σας.

Όλα αυτά σε ένα καλοφτιαγμένο και ιδιαίτερα ελαφρύ σύνολο που από προεπιλογή διαθέτει ορισμένα ελεύθερα παιχνίδια, προκειμένου να έχετε μια εμπειρία από την πρώτη εκκίνηση. Εμπειρία που θεωρούμε άψογη, καθώς υποστηρίζει gamepads, joysticks και όλα τα σχετικά, τα οποία μάλιστα μπορείτε να διαμορφώσετε όπως επιθυμείτε, ενώ υπάρχει δυνατότητα σύνδεσης μέχρι και 5 ατόμων. Ενδιαφέρον είναι πως ορισμένα χειριστήρια που δε δουλεύουν με USB, όπως π.χ. του PS3, μπορούν εδώ να λειτουργήσουν μέσω Bluetooth, ενώ η ασύρματη υποστήριξη δίνει μια ακόμα επιλογή σύνδεσής τους.

recalboxΑν και μπορείτε να τρέξετε πλήθος από παιχνίδια που τυχόν έχετε στην κατοχή σας, προκειμένου να υπάρχει συμβατότητα με όσο το δυνατόν περισσότερα (πάνω από 40.000 αυτήν τη στιγμή), έχουν χωριστεί σε δύο βασικές κατηγορίες:

  • Homebrews
    Αυτά είναι παιχνίδια που έχουν δημιουργηθεί εξ ολοκλήρου από ανεξάρτητους προγραμματιστές και θα βρείτε αρκετά διαμάντια.
  • Hacks
    Πρόκειται για τροποποιημένα παιχνίδια που διατηρούν όλα ή μόνο τμήματα των γραφικών και του gameplay του πρωτότυπου, διαφέροντας κάπως στην πλοκή, τη δυσκολία και την ατμόσφαιρα.

Το έργο φυσικά είναι απόλυτα ανοιχτού κώδικα στο σύνολό του και για την κάλυψη των εξόδων έχουν ένα ηλεκτρονικό κατάστημα με ορισμένες Rasberry Pi 3 συσκευές.

recalbox_os

Η διανομή διαθέτει ένα πλήρες και απλό μενού ρυθμίσεων με όλα όσα θα περίμενε κάποιος από ένα λειτουργικό σύστημα.

Η πρώτη εικόνα που έχω ενώ ακόμα το τρέχω «live» είναι παραπάνω από καλή. Γρήγορο, όμορφο, χρηστικό και με άψογη αναγνώριση υλικών («είδε» ό,τι του σύνδεσα από χειριστήρια), ανταποκρίθηκε ταχύτατα όταν άνοιξα το προεγκατεστημένο Doom.

Το Kodi ανακάλυψε εύκολα τα μουσικά αρχεία στους δίσκους και ένα addon που δοκίμασα εγκαταστάθηκε και δούλεψε χωρίς κανένα πρόβλημα. Ωστόσο δεν ήταν στην τελευταία του έκδοση μα ίσως με τις αναβαθμίσεις του συστήματος να παίρνει και αυτό τις δικές του.

Με παραξένεψε η, διακριτική ομολογουμένως, μουσική που έτρεχε στο παρασκήνιο με το που φόρτωσε η διανομή, η οποία όμως κλείνει εύκολα από τις ρυθμίσεις ήχου (FRONTEND MUSIC).

Η τελευταία κυκλοφορία (18.07.13), διαθέτει όπως είπαμε και έκδοση για υπολογιστές, μαζί με αυτές για Raspberry Pi Zero/1/2/3 και Odroid XU4/C2.

Έρχεται σε μορφή .img αρχείου και θα συνιστούσα να το «κάψετε» σε κάποιο USB stick με το Etcher και στη συνέχεια να εκκινήσετε τον υπολογιστή σας από αυτό.

Κατεβάστε τo RecalboxOS Το RecalboxOS στο GitHub Η ιστοσελίδα του RecalboxOS

Είναι μια διανομή που αξίζει να την έχετε κάπου να βρίσκεται, ιδιαίτερα αν είστε λάτρεις αυτών των παιχνιδιών και των εποχών τους. Μα και απλά για το Kodi να το δοκιμάσετε, θα μείνετε ευχαριστημένοι.

Μοιραστείτε μαζί μας τις σκέψεις σας

avatar
  Εγγραφή  
Ειδοποίηση για

Σας ενημερώνουμε ότι η ιστοσελίδα μας ακολουθεί ειδικό πρόγραμμα διατροφής και μασουλάει φρεσκοψημένα cookies Καλά μωρέΘέλω να μάθω περισσότερα