Αψήφησε τους κανόνες της αναδυόμενης τάξης της Πληροφορίας

Στον απόηχο του FOSSCOMM 2018

Επανερχόμαστε με πληροφορίες από το FOSSCOMM 2018, ένα συνέδριο που θεωρούμε ότι δίνει και θα εξακολουθήσει να δίνει στο Ελεύθερο Λογισμικό.

Τρεις μήνες μετά την ολοκλήρωση του FOSSCOMM 2018 στο Ηράκλειο της Κρήτης, και αφού έχουν πλέον εξαχθεί τα απαραίτητα συμπεράσματα, είμαστε εδώ -όπως υποσχεθήκαμε- για να προσθέσουμε τη δική μας ματιά στα γεγονότα.

Το άρθρο αυτό δε θα έχει το χαρακτήρα επισκόπησης της διοργάνωσης και των δραστηριοτήτων της. Αντίθετα, θα περιλαμβάνει όσα μας είπαν δύο άτομα που συμμετείχαν ενεργά στην όλη προσπάθεια, έζησαν τα πράγματα από μέσα και εξ ορισμού είναι περισσότερο κατάλληλοι από εμάς ή οποιονδήποτε άλλο έξωθεν παρατηρητή να μιλήσουν για τη συγκεκριμένη διοργάνωση. Εμείς απλά θα απομαγνητοφωνήσουμε τα σημαντικότερα σημεία, ενώ στο τέλος θα υπάρχει και το ηχητικό αρχείο για όποιον ενδιαφέρεται.

Η συνέντευξη του Μάνου

Χωρίς πολλά-πολλά λοιπόν, πάμε στη μίνι συνέντευξη που μας παραχώρησε ο Μάνος. Εδώ μάθαμε ότι το όλο εγχείρημα πήρε ζωή σχεδόν αποκλειστικά από τις προσπάθειες μελών του hackerspace To LABaki και μεταπτυχιακών φοιτητών του Πανεπιστημίου Κρήτης, έχοντας έντονο το χαρακτήρα της αυτοοργάνωσης. Προφανώς, αυτό έρχεται σε ευθεία αντίθεση με άλλες, εταιρειοκρατούμενες, διοργανώσεις που ο μόνος λόγος ύπαρξής τους είναι η διαφήμιση προϊόντων και υπηρεσιών.

Ο ίδιος δεν πιστεύει πως το Ανοιχτό Λογισμικό κινδυνεύει από τις εταιρείες αλλά, αντίθετα, θεωρεί πως ακόμα και αυτές έχουν πλέον αντιληφθεί τα πλεονεκτήματα του ΕΛ/ΛΑΚ και για αυτόν τον λόγο το χρησιμοποιούν, χωρίς να λείπουν και περιπτώσεις σημαντικής συνεισφοράς.

Η συνέντευξη συνεχίζεται με μια ερώτηση για την εξάπλωση του ΕΛ/ΛΑΚ, όπου διαπιστώνεται ότι πολύς κόσμος χρησιμοποιεί τέτοιες λύσεις, χωρίς απαραίτητα να αντιλαμβάνεται ότι πρόκειται για Ανοιχτό Λογισμικό.

Τέλος, ο Μάνος θεωρεί ότι, παρά τα οργανωτικά προβλήματα που προέκυψαν, το συνέδριο ήταν εν τέλει επιτυχημένο και κατάφερε να πετύχει τον σκοπό του.

Κατεβάστε το αρχείο ήχου [14.2 MB]

Η συνέντευξη του Νίκου

Σειρά έχει ο Νίκος, μέλος της οργανωτικής επιτροπής του συνεδρίου. Ξεκινάει αναφερόμενος στο ότι τα οργανωτικά προβλήματα δεν εμπόδισαν, ευτυχώς, την επιτυχία της διοργάνωσης και τη δημιουργία μιας όμορφης ατμόσφαιρας.

Ως προς τη συνεργατικότητα του εγχειρήματος, μάθαμε και εδώ ότι συμμετείχαν πολλοί εθελοντές φοιτητές, υπήρξε παρουσία διοργανωτών του CommonsFest, ενώ και το κομμάτι της διατροφής καλύφθηκε από την αλληλέγγυα κουζίνα «Αυτόνομο Τσικάλι».

Ο Νίκος θεωρεί ότι η κοινοτική φύση του FOSSCOMM βοηθά όσους ενδιαφέρονται να εμπλακούν με το Ελεύθερο Λογισμικό, είτε επαγγελματικά είτε με οποιονδήποτε άλλο τρόπο. Ανέφερε επίσης ότι έχουν προκύψει σημαντικά έργα από συνέδρια περασμένων ετών.

Ούτε εκείνος φοβάται ιδιαίτερα για την εμπλοκή εταιρειών στο Ελεύθερο Λογισμικό. Μας είπε χαρακτηριστικά πως αυτό είναι πια απαιτούμενο για την ίδια την επιβίωση μιας εταιρείας και πως πλέον είναι το κίνημα του ΕΛ/ΛΑΚ που θέτει τους όρους του παιχνιδιού.

Ο κανόνας είναι «μην αποκλείεις ποτέ ανθρώπους και ιδέες».

Σημαντικό σημείο είναι πως είχε προαποφασιστεί ότι θα επιλεγούν ως χορηγοί μόνο εταιρείες που συμμετέχουν ενεργά στο Ελεύθερο Λογισμικό και δεν αποτέλεσε κριτήριο το οικονομικό όφελος των διοργανωτών.

Ένα θετικό στοιχείο που εντόπισε ο Νίκος είναι πως το κίνημα του ΕΛ/ΛΑΚ δεν καθορίζεται από την ατομική ιδεολογία κανενός αλλά μόνο από όσους είναι πρόθυμοι να πράξουν, γεγονός που ευνοεί τη συνύπαρξη διαφορετικών ανθρώπων, την ανοιχτότητα και τη φυσική δημιουργία μιας νέας κουλτούρας.

Μας ανέφερε, τέλος, πως οι διοργανωτές του συνεδρίου θα αναζητήσουν τρόπους για να διευρυνθεί η συμμετοχή, να εξασφαλιστεί η συνέχεια και να προστατευθεί ο κινηματικός χαρακτήρας του στο μέλλον.

Κατεβάστε το αρχείο ήχου [59.6 MB]

Οι ομιλίες

Αφού ολοκληρώσαμε με τις συνεντεύξεις, θα παραθέσουμε μερικά βίντεο από ομιλίες, ώστε να πάρετε μια γεύση αν δεν καταφέρατε να παρευρεθείτε. Φυσικά, μπορείτε να βρείτε ακόμα περισσότερα στο κανάλι του FOSSCOMM 2018 στο YouTube.

Libre Space Foundation – Πιέρρoς Παπαδέας
GDPR Compliance and Open Source Projects – Γιάννης Κωνσταντινίδης
Φόροι στους υπερσυνδέσμους και φίλτρα στην ψηφιακή ΕΕ – Αιμιλία Γιβροπούλου
O ανοιχτός RISC-V και η χαμηλή ενεργειακή κατανάλωση – Μανόλης Κατεβαίνης
Unix Architecture Evolution; milestones and lessons learned – Διομήδης Σπινέλλης

Περισσότερο FOSSCOMM 2018

Το FOSSCOMM 2019

Όπως σε κάθε διοργάνωση που σέβεται τον εαυτό της, έτσι και οι διοργανωτές του FOSSCOMM έχουν ήδη αρχίσει να προετοιμάζονται για το επόμενο. Απευθύνουν λοιπόν ανοιχτό κάλεσμα προς κάθε ενδιαφερόμενο κι εμείς από την πλευρά μας θα σας παροτρύνουμε να συμμετάσχετε με ιδέες, προτάσεις και ό,τι άλλο μπορείτε να προσφέρετε.

Αν αναζητάτε τρόπο να συνεισφέρετε στο εγχείρημα, μόλις τον βρήκατε. Αν πάλι διαφωνείτε με την κατεύθυνσή του, αυτή είναι η ευκαιρία να το δηλώσετε εκεί που θα πιάσει τόπο. Το μόνο βέβαιο είναι ότι το os.arena θα συνεχίσει να στηρίζει έμπρακτα αντίστοιχες διοργανώσεις που προωθούν το Ελεύθερο Λογισμικό, γιατί οι πράξεις έχουν σημασία και η κριτική από τον καναπέ δε βοήθησε ποτέ κανέναν.

[Ευχαριστούμε από καρδιάς τον Μάνο και τον Νίκο για τις συνεντεύξεις, όλους τους συμμετέχοντες για την προσφορά τους και τον Γιάννη από τη Μπαλωθιά για τις ηχογραφήσεις]

Μοιραστείτε μαζί μας τις σκέψεις σας

avatar
  Εγγραφή  
Ειδοποίηση για

Σας ενημερώνουμε ότι η ιστοσελίδα μας ακολουθεί ειδικό πρόγραμμα διατροφής και μασουλάει φρεσκοψημένα cookies Καλά μωρέΘέλω να μάθω περισσότερα