Αψήφησε τους κανόνες της αναδυόμενης τάξης της Πληροφορίας

Η σύλληψη του Assange απειλεί την ενημέρωση

Μια μικρή υπενθύμιση της ανεκτίμητης προσφοράς του οργανισμού WikiLeaks στην παγκόσμια πληροφόρηση, με αφορμή τη σύλληψη του δημιουργού του.

Πιθανότατα, έχετε ήδη ενημερωθεί για τη σύλληψη του Julian Assange, ιδρυτή του WikiLeaks, ο οποίος εδώ και σχεδόν επτά χρόνια φιλοξενούνταν στην πρεσβεία του Ισημερινού στο Λονδίνο, υπό καθεστώς ασύλου.

Αν και αναφέρεται ως «whistleblower», δεν είναι τέτοιος. Νομίζω πως η οπτική που πρέπει να τον δούμε είναι ως δημοσιογράφο. Υπό αυτό το πρίσμα, η σύλληψή του -την ίδια ακριβώς περίοδο που ΗΠΑ και ΕΕ υπερψήφισαν εμμέσως πλην σαφώς τον τερματισμό κάθε ιδιωτικότητας απλώνοντας ιστούς απόλυτου ελέγχου και εξουσίας επάνω μας- δεν προοιωνίζει τίποτα θετικό.

Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση της Μητροπολιτικής Αστυνομικής Υπηρεσίας του Ηνωμένου Βασιλείου, ο Assange συνελήφθη ως αποτέλεσμα εντάλματος του Ειρηνοδικείου του Westminster που εκκρεμούσε από το 2012, με την κατηγορία της παραβίασης αναστολής και της μη εμφάνισης στο δικαστήριο. Επιπλέον, συνελήφθη εκ μέρους των ΗΠΑ με ένταλμα έκδοσης για την κατηγορία της παραβίασης κυβερνητικών υπολογιστών και ανάγνωσης μυστικών εγγράφων και επικοινωνιών.

Όπως ήταν αναμενόμενο, οι ψηφιακές γραφίδες έχουν πάρει φωτιά με αφορμή το γεγονός αυτό. Ας βάλουμε όμως τα πράγματα σε μια σειρά, όσο μπορεί να γίνει αυτό βέβαια, μαζί με ορισμένες επεξηγήσεις που ίσως είναι αναγκαίες.

Οι πρωτοφανείς διαδικτυακές διαρροές

Ακόμα και αν δεχτούμε το κάπως ανορθόδοξο ξεκίνημα του WikiLeaks και το ότι -από ένα σημείο και έπειτα- φίλτραρε τις δημοσιεύσεις του, δεν υπάρχει η παραμικρή αμφιβολία πως ανέδειξε συγκλονιστικά θέματα που ενόχλησαν πρόσωπα σε θέσεις ισχύος. Κάτι αντίστοιχο ισχύει και για τον Assange, ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια όπου -εκούσια ή όχι- έγινε έρμαιο πολιτικών σκοπιμοτήτων.

Πληροφορία
Το WikiLeaks είναι μια πολυεθνική οργάνωση μέσων μαζικής ενημέρωσης και βιβλιοθήκη που ειδικεύεται στην ανάλυση και τη δημοσίευση μεγάλων συνόλων δεδομένων από λογοκριμένο ή με άλλο τρόπο περιορισμένο επίσημο υλικό που περιλαμβάνει πόλεμο, κατασκοπεία και διαφθορά.

Θα συμφωνήσουμε πως κάθε διαρροή μπορεί να θεωρηθεί αναξιόπιστη σε μεγάλο βαθμό, καθώς δεν υπάρχει η παραμικρή εγγύηση για την εγκυρότητα της πηγής ή τα κίνητρα πίσω από τις δημοσιεύσεις. Συμφωνούμε επίσης πως οι αποκαλύψεις αυτές ενδέχεται να είναι επιλεκτικές.

Αυτή η μέθοδος ονομάζεται «δημοσιογραφία δεδομένων»1 και είναι ένα νέο είδος που άνθησε στα χρόνια του Διαδικτύου. Το γεγονός πως εφαρμόζεται όλο και περισσότερο οφείλεται, αναμφίβολα, στις παθογένειες της «παραδοσιακής» δημοσιογραφίας.

Πάντως, αν μιλάμε με ακριβείς όρους, η διαδικασία αποκρυπτογράφησης, αρχειοθέτησης και δημοσιοποίησης δεν αποτελεί δημοσιογραφία.

Μικρό ιστορικό των αποκαλύψεων

Όλα ξεκίνησαν κάπου στο 2010, όταν ο δημοσιογράφος και προγραμματιστής Julian Assange βρέθηκε στο στόχαστρο των μυστικών υπηρεσιών των ΗΠΑ και άλλων χωρών ως ένας από τους πιο περιζήτητους καταζητούμενους στον κόσμο.

TPP

Ίσως τον πιο καθοριστικό λόγο για όσα ακολούθησαν να έπαιξε η δημοσίευση εγγράφων σχετικά με τη διακρατική (σ.σ. παγκόσμια είναι πιο ορθό) συμφωνία «Trans-Pacific Partnership», η οποία ξεκίνησε ως μια τεράστια, μυστική συμφωνία μεταξύ 12 χωρών που παρείχε πρωτοφανή ισχύ και προνόμια στις πολυεθνικές. Με βάση αυτήν τη συμφωνία -που περιλαμβάνει θέματα τα οποία εκτείνονται από τη γεωργία ως την πνευματική ιδιοκτησία και τις επενδύσεις- οι πολυεθνικές μπορούν να καταφεύγουν σε ειδικά, διεθνή δικαστήρια και να μηνύουν τις κυβερνήσεις όταν πιστεύουν πως οι νόμοι βλάπτουν την κερδοφορία τους!

Με δεδομένο ότι η TPP επηρεάζει περισσότερο από το 40% του παγκόσμιου ΑΕΠ, είναι εύκολα αντιληπτό το γιατί τα πάντα έγιναν κεκλεισμένων των θυρών.

Ιράκ–Αφγανιστάν

Ωστόσο, το WikiLeaks έκανε μερικές ακόμα αποκαλύψεις για τις παραβιάσεις ανθρώπινων δικαιωμάτων από στρατεύματα των ΗΠΑ στο Ιράκ και το Αφγανιστάν το 2007, δημοσιεύοντας σχεδόν 50.000 έγγραφα. Σε αυτό είχε εμπλακεί και η Chelsea Manning που, ως Bradley Manning και με την τότε στρατιωτική του ιδιότητα, είχε διοχετεύσει αποδεικτικά στοιχεία στο WikiLeaks.

Η αλήθεια για το Ιράκ. Βίντεο για γερά στομάχια (Wikileaks)

Cablegate

Με σχεδόν 250.000 έγγραφα διπλωματικών τηλεγραφημάτων που εκτείνονται από το 1966 ως το 2010, αποκαλύπτεται το βρόμικο παρασκήνιο της αμερικανικής διπλωματίας και οι προεκτάσεις του σε άλλες χώρες.

DNC Εmails

Πρόκειται για συλλογή μηνυμάτων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου της Εθνικής Επιτροπής του Δημοκρατικού Κόμματος των ΗΠΑ, που φανερώνουν ότι η ηγεσία της προωθούσε μυστικά την υποψηφιότητα της Hillary Clinton το 2016 έναντι του Bernie Sanders, αν και δημόσια δήλωνε ουδετερότητα.

Stratfor

Δημοσίευση περισσότερων από 5,5 εκατομμύρια εσωτερικών μηνυμάτων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου της πλατφόρμας γεωπολιτικών πληροφοριών Stratfor, με την ονομασία «Global Intelligence Files». Οι αποκαλύψεις αυτές έφεραν στο φως εμπιστευτικές πληροφορίες που αφορούσαν ανθρώπους με πολιτική και οικονομική εξουσία μα και υποτιθέμενες ακτιβιστικές οργανώσεις που πληρώνονται ώστε να παρέχουν πληροφορίες στην εν λόγω πλατφόρμα.

Trafigura

Πολυεθνική εταιρεία βρετανικής προέλευσης που δραστηριοποιείται στο εμπόριο πετρελαίου, μετάλλων και ενέργειας.

Το 2009 δημοσιεύτηκε από το WikiLeaks έκθεση του χημικού μηχανικού και ναυτικού επιθεωρητή John Minton που αφορούσε την παράνομη απόθεση τοξικών αποβλήτων από την εταιρεία στην Ακτή Ελεφαντοστού και τόνιζε με στοιχεία την επικινδυνότητά τους για τους ανθρώπους και το περιβάλλον. Η Trafigura προσπάθησε να καλύψει το σκάνδαλο με φίμωση των ΜΜΕ στο Ηνωμένο Βασίλειο αλλά τελικά υποχρεώθηκε να καταβάλει χρηματική αποζημίωση σε 31.000 Αφρικανούς που εμφάνισαν προβλήματα υγείας από τα τοξικά απόβλητα.

Ένας από τους καλύτερους τρόπους για να επιτευχθεί δικαιοσύνη είναι το να εκθέτεις την αδικία.

Julian Assange Δημοσιογράφος, προγραμματιστής
Panama Papers

Αποτέλεσε τη μεγαλύτερη διαρροή αρχείων στην ιστορία της δημοσιογραφίας, όμως ξεχάστηκε και σκεπάστηκε γρήγορα.

Μέσα από 11,5 εκατομμύρια αρχεία αποδείχτηκε το 2016 το εμπόριο οικονομικού απορρήτου από μια παγκόσμια βιομηχανία δικηγορικών γραφείων και μεγάλων τραπεζών. Η ειρωνεία εδώ είναι ότι τα έγγραφα περιλαμβάνουν και ονόματα ηγετών από ολόκληρο τον κόσμο που έχουν αναπτύξει πλατφόρμες «κατά της διαφθοράς».

NSA

Σύμφωνα με στοιχεία που παρείχε στο WikiLeaks ο Edward Snowden, τότε υπάλληλος της NSA, η δράση της υπηρεσίας επεκτείνεται ακόμα και εναντίον Ευρωπαίων πολιτικών.

Αποκαλύφθηκε επίσης ότι το ISIS δημιουργήθηκε από τις μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ, της Μεγάλης Βρετανίας και του Ισραήλ. Μάλιστα, ο ίδιος ο αρχηγός του εκπαιδεύτηκε εντατικά επί έναν χρόνο από τη Mossad.

The Guantanamo Files

Με 100 έγγραφα έγινε γνωστό τι συμβαίνει σε αυτό το κολαστήριο μα και σε άλλες φυλακές των ΗΠΑ, ενώ μαθεύτηκε πως εκεί κρατούνταν άνθρωποι που κατηγορούνταν ως τρομοκράτες, τις περισσότερες φορές χωρίς να υφίσταται κάποιο στοιχείο. Επιπλέον, μια σειρά από περίπου 2,3 εκατομμύρια μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που αφορούσαν τον πόλεμο στη Συρία απέδειξε πόσο ωφελήθηκαν τεράστιες δυτικές εταιρείες.

Το ελληνικό παρασκήνιο

Φυσικά, δεν είναι μόνο αυτές οι αποκαλύψεις που προέκυψαν μέσω της πλατφόρμας του WikiLeaks. Ανάμεσα στις διαρροές ήταν και κάποιες που αφορούσαν τα ελληνικά δεδομένα.

Hacking Team

Η περίπτωση του David Vincenzetti της Hacking Team2, συνεργάτη και της Ελληνικής Αστυνομίας, είναι χαρακτηριστική.

Στα έγγραφα που διέρρευσαν συμπεριλαμβάνονται πελατολόγια αλλά και ηλεκτρονικά μηνύματα των πελατών της εταιρείας. Μεταξύ αυτών είναι και συζητήσεις οι οποίες (φέρεται να) έγιναν με το Υπουργείο Εσωτερικών της Ελλάδας, που ενδιαφερόταν να αποκτήσει λογισμικό παρακολούθησης. Το όλο θέμα έμεινε στα λόγια, καθώς το ελληνικό κράτος δε μπορούσε να διαθέσει τα υψηλά ποσά που απαιτούνταν.

ΚΥΠ

Μια άλλη αποκάλυψη που αφορούσε τη μισθοδοσία δέκα έκτακτων συνεργατών–πρακτόρων της ΚΥΠ (συμπεριλαμβανομένων και ηχηρών ονομάτων της ακροδεξιάς), το 1981. Αν και αυτό είχε γίνει γνωστό το 1984 από την εφημερίδα «Αυριανή», το WikiLeaks έδωσε στη δημοσιότητα το 2008 ένα έγγραφο που φαίνεται να είναι το πρωτότυπο. Εκεί, σε ένα τρίστηλο αναγράφεται το ονοματεπώνυμο, η πρακτορική ονομασία και η μισθοδοσία του καθενός, με μισθούς που ήταν εξωφρενικοί για τα δεδομένα της εποχής.

Καταγραφές των ΗΠΑ για το «Μακεδονικό»

Το 2008 δημοσιεύτηκε στο WikiLeaks μια ακόμα σειρά εγγράφων που περιείχαν καταγραφές από τις πρεσβείες των ΗΠΑ σε Αθήνα και Σκόπια σχετικά με τις θέσεις πολιτικών παραγόντων για το «Μακεδονικό».

ΔΝΤ και Ελλάδα 1

Και άλλη υπόθεση με ελληνικά χρώματα. Η δημοσίευση έγινε το βράδυ της 28ης Φεβρουαρίου του 2012 και αποκαλύπτει ότι οι διαδικασίες για την ένταξη της χώρας είχαν ήδη αρχίσει από το καλοκαίρι του 2009.

Wikileaks: GreekFiles-αποκάλυψη σχετικά με την εισαγωγή της Ελλάδας στο ΔΝΤ

ΔΝΤ και Ελλάδα 2

Λίγα χρόνια αργότερα, το 2016, το WikiLeaks έδωσε στη δημοσιότητα μια αποκαλυπτική συνομιλία των Poul Thomsen και Delia Velculescu, κορυφαίων στελεχών του ΔΝΤ, από όπου προκύπτει ότι οι στόχοι του προγράμματος δεν οδηγούσαν σε ελάφρυνση του ελληνικού χρέους.

Η διαρροή για την Ελλάδα από το Wikileaks [Απρίλιος ’16]

Σημειώστε πως αναφέρθηκαν στοιχεία του WikiLeaks για μερικά μόνο γεγονότα που συγκέντρωσαν μεγάλο δημοσιογραφικό ενδιαφέρον και απασχόλησαν πιο έντονα την κοινωνία της χώρας. Υπάρχουν αρκετά ακόμα, με ορισμένα να είναι σκανδαλώδη αν πράγματι ισχύουν.

Μερικές σκέψεις

Αυτό ήταν εν τάχει ένα ιστορικό με αφορμή τη σύλληψη του Julian Assange. Τι γίνεται όμως από εδώ και πέρα;

Είναι βέβαιο πως, όπως ακριβώς συνέβη το διάστημα που ήταν έγκλειστος στην πρεσβεία του Ισημερινού, έτσι και τώρα θα εμφανιστούν διάφοροι «celebrities» προσπαθώντας να κλέψουν λίγη δημοσιότητα με δηλώσεις στήριξης και άλλα τέτοια, ενώ είναι αμφίβολο αν ξέρουν τι ακριβώς είναι το WikiLeaks. Θα δούμε (ήδη βλέπουμε) σημεία και τέρατα με δημοσιεύσεις που θα φτάσουν ως και την ακραία συνωμοσιολογία. Φυσικά, η στάση που θα επικρατήσει θα εξαρτάται από την πολιτική τοποθέτηση, καθώς η παγκόσμια δεξιά καταδικάζει εδώ και χρόνια το WikiLeaks, ενώ η παγκόσμια αριστερά -εκτός ελάχιστων εξαιρέσεων- προσπαθεί να μην πάρει θέση.

Προσωπικά, αισθάνομαι κάπως δικαιωμένη αφού η τότε ομάδα του οs.arena, από το 2012 μέχρι το 2017, είχε αναδείξει όλα αυτά και είχαμε προβλέψει τις εξελίξεις που συμβαίνουν τώρα σχετικά με τα ατομικά δικαιώματα, τις διαδικτυακές ελευθερίες και, προφανώς, κάθε πτυχή της ζωής μας. Ήταν οι εποχές που μας χαρακτήριζαν «γραφικούς» και «υπερβολικούς».

Wikileaks: Λίγα χρόνια πριν [2010] – Τα αισχρά μυστικά της εξουσίας

Δεν ξέρω γιατί οι άνθρωποι δεν κατακρημνίζουμε όλα αυτά τα άτομα και τις καταστάσεις που μας επιβάλλουν. Το μόνο που μπορώ να σκεφτώ είναι ο φόβος. Έτσι, οι ελπίδες μεταπηδούν -ίσως- σε κάποια μεταγενέστερη γενιά.

Δεν πιστεύω πως πρόκειται να αλλάξει κάτι ή πως η σύλληψη του Assange θα σηματοδοτήσει εξελίξεις. Επίσης, δεν είναι λίγοι αυτοί που εκτιμούν πως οι εικόνες της βίαιης σύλληψής του θα είναι από τις τελευταίες, καθώς η ζωή του φαίνεται να βρίσκεται σε κίνδυνο λόγω του εγκλεισμού του στην πρεσβεία όλα αυτά τα χρόνια μα, ακόμα περισσότερο, εξαιτίας της επικείμενης έκδοσής του στις ΗΠΑ.

Για την ιστορία, να αναφερθεί πως ο Assange απέχει καιρό από τις δραστηριότητες του WikiLeaks.

Θα κλείσω με ένα στίχο του Βάρναλη:

Αν έκανες το χρέος σου στο λαό, σαν ξεχυθεί με πάθος παλαιό, την πάσαν ατιμία να συνεπάρει, μ’ άλλους πολλούς θα `χει κι εσέ μπροστάρη.

2
Μοιραστείτε μαζί μας τις σκέψεις σας

avatar
2 Νήματα σχολίων
0 Απαντήσεις νήματος
0 Ακόλουθοι
 
Σχόλιο με τις περισσότερες αντιδράσεις
Πιο ενδιαφέρον νήμα
2 Σχολιαστές
georgeafroso Πρόσφατοι σχολιαστές
  Εγγραφή  
νεότερο παλιότερο περισσότερο ψηφισμένο
Ειδοποίηση για
afroso
Επισκέπτης
afroso

το ότι τον κυνήγησαν με τόση λύσσα..είναι γιατι έδειξε με τον τρόπο του.. το πως καταλύονται ι οι σύγρονες εξουσίες..από την στιγμή που τους ξεβράκωσε..μειναμε με τη η βία και την τρομοκρατία…το πραγματικό προσωπο της καθε εξουσίας..

george
Επισκέπτης
george

Μπράβο παιδιά! Ένα ακόμη πολύ ωραίο άρθρο!!! είστε ένα πραγματικό στολίδι στο διαδίκτυο!!!

Σας ενημερώνουμε ότι η ιστοσελίδα μας ακολουθεί ειδικό πρόγραμμα διατροφής και μασουλάει φρεσκοψημένα cookies Καλά μωρέΘέλω να μάθω περισσότερα