Αψήφησε τους κανόνες της αναδυόμενης τάξης της Πληροφορίας

Αυτό δεν είναι ένα συνηθισμένο editorial

Σαν το κακό σκυλί της γνωστής παροιμίας (ή μήπως σαν γάτα;), το os.arena δε λέει να ψοφήσει και επιστρέφει για να σας θυμίσει πώς είναι το αληθινό διαδίκτυο.

Σας χαιρετούμε και ευχόμαστε να είστε όλοι και όλες καλά. Αυτό εδώ δεν είναι ένα editorial σαν όλα τα άλλα. Είναι μια εξήγηση. Μια εξήγηση που τη χρωστάμε στους ανθρώπους που μας ακολουθούν και μας στηρίζουν όλα αυτά τα χρόνια. Ελπίζουμε να απαντήσει στις απορίες σας.

Η αργοπορημένη εξήγηση

Θα ξεκινήσουμε με το καίριο ερώτημα «πού ήσασταν τόσο καιρό;». Η απάντηση σε αυτό το ερώτημα είναι «παντού και πουθενά». Παντού γιατί δεν εγκαταλείψαμε ούτε στιγμή τις προσπάθειές μας και ταυτόχρονα πουθενά γιατί η σελίδα μας ήταν εν πολλοίς νεκρή.

Στο σημείο αυτό θα γίνει μια ειλικρινής απόπειρα διαφάνειας από μέρους μας ώστε να αναφερθούν οι βασικοί λόγοι που οδήγησαν στο μοιραίο γεγονός.

Όπως ίσως γνωρίζετε, το os.arena διαθέτει μακρά ιστορία και πολύ μεγάλο όγκο περιεχομένου. Το περιεχόμενο αυτό, από τεχνικής πλευράς, δεν είναι άρτιο στο σύνολό του. Υπήρχαν για παράδειγμα σχεδιαστικά λάθη που έγιναν λόγω απειρίας στο ξεκίνημα, τα οποία ουσιαστικά δε διορθώθηκαν ποτέ. Υπήρχε πολυσυλλεκτικότητα αλλά όχι κάποιοι βασικοί κανόνες ως προς τη σύνταξη και τη δομή των άρθρων. Υπήρχαν φάσεις όπου δεν εφαρμόζονταν ούτε οι στοιχειώδεις πρακτικές για τη συντήρηση μιας ιστοσελίδας. Υπήρχαν επίσης και ιδιαίτερες τεχνικές απαιτήσεις.

Σε αυτά ήρθαν να προστεθούν επιθέσεις που δεχτήκαμε παλιότερα (δεν είμαστε ξεχωριστές πεταλουδίτσες, πολλές ιστοσελίδες με σημαντική κίνηση γίνονται στόχοι καθημερινά), διαδοχικές αλλαγές hosting -που ενίοτε ήταν αναγκαστικές– και μεταφορές από πλατφόρμα σε πλατφόρμα, σε αναζήτηση της ιδανικότερης.

Όλα αυτά απαιτούσαν κάποιες ενέργειες ώστε η μετάβαση να είναι όσο το δυνατόν πιο ομαλή, οι οποίες ενέργειες είτε δεν πραγματοποιούνταν όταν έπρεπε, είτε δε γίνονταν σωστά και ολοκληρωμένα.

Μην ξεχνάτε επίσης πως πίσω από το os.arena βρίσκονται απλοί άνθρωποι, όπως εσείς. Δεν είμαστε «επαγγελματική» ιστοσελίδα, δε διαθέτουμε συγκεκριμένο τμήμα τεχνικής υποστήριξης, ούτε έχουμε έσοδα από αυτή μας την δραστηριότητα για να στηριχτούμε. Το τελευταίο δεν το επιθυμούμε κιόλας, γιατί δεν έχουμε καμία πρόθεση να αποκτήσουμε «πελάτες» ή να έχουμε όφελος στις πλάτες σας. Θέλουμε απλά αναγνώστες, φίλους, συνοδοιπόρους.

Επιπλέον, ο ανθρώπινος παράγοντας εμπεριέχει αδυναμίες, αστοχίες, εγωισμό, προσωπικές βλέψεις, απώλεια ή ακόμα και παντελή έλλειψη ενδιαφέροντος και πολλά ακόμα αρνητικά της ανθρώπινης φύσης. Και όταν μιλάμε για μια ιστοσελίδα από την οποία πέρασαν δεκάδες άνθρωποι, καταλαβαίνετε ότι οι πιθανότητες εμφάνισης των προαναφερθέντων χαρακτηριστικών ήταν υπεραυξημένες.

Τα παραπάνω συσσωρεύτηκαν όσο περνούσαν τα χρόνια, με αποτέλεσμα κάποια στιγμή να φτάσει η κατάσταση στο απροχώρητο. Να μην κοροϊδευόμαστε, το βλέπατε κατά την επίσκεψή σας στην ιστοσελίδα μας τον τελευταίο καιρό πριν την κατάρρευση και το βλέπαμε κι εμείς όταν απλά προσπαθούσαμε να γράψουμε ένα καινούργιο άρθρο.

Όπως καταλαβαίνετε, η κατάσταση αυτή είχε δραματική επίπτωση και στην ψυχολογία μας. Βλέπαμε το παιδί μας να είναι άρρωστο και δε μπορούσαμε να το βοηθήσουμε. Γιατί αυτό είναι για εμάς το os.arena. Είναι το έργο μας, είναι η προσφορά μας, είναι το μεράκι μας, είναι κατάθεση ψυχής. Ό,τι κάνουμε, το κάνουμε με αγάπη και με ειλικρινή πρόθεση να προσφέρουμε γνώση αλλά και να μάθουμε καινούργια πράγματα. Θα μπορούσαν να γραφτούν αρκετές ιστορίες για το άγχος μας που οδηγούσε σε απώλεια ύπνου, για χρονικά ρεκόρ συνεχούς ενασχόλησης με το στήσιμο της ιστοσελίδας και κάμποσα άλλα ακόμα, που όμως δεν είναι της παρούσης.

Δε σας κρύβουμε ότι υπήρξαν σκέψεις παραίτησης κάποια στιγμή. Είμαστε άνθρωποι και έχουμε κι εμείς τα όριά μας. Μας στεναχωρούσε το γεγονός ότι δε μπορούσαμε να έχουμε κάτι που να τιμά την ιστορία της σελίδας αλλά και εσάς που μας παρακολουθείτε.

Ίσως όλα αυτά να μη σας ενδιαφέρουν και πολύ, εμείς όμως αισθανόμαστε ότι πρέπει να τα γνωρίζετε ώστε να έχουμε μεταξύ μας μια ειλικρινή σχέση.

Αλλά δεν το βάλαμε κάτω. Παρά τις αντιξοότητες, παλέψαμε, ματώσαμε ψυχικά και καταφέραμε να σταθούμε και πάλι στα πόδια μας. Ήταν πολύ μεγάλη η καθυστέρηση, το γνωρίζουμε. Σε αυτό συνέβαλε και το ότι η άτιμη η πραγματικότητα δε συμφωνούσε πάντα με τα σχέδιά μας κι έτσι έπρεπε να ανασυνταχθούμε και να επιχειρήσουμε εκ νέου.

Είχαμε αναφέρει δημόσια τις προσπάθειες που κάναμε με βάση μια σχετικά νέα αλλά ταχύτατα αναπτυσσόμενη πλατφόρμα, το Grav. Δυστυχώς, η λύση αυτή -στην παρούσα φάση τουλάχιστον- δεν επαρκεί για να καλύψει τις ανάγκες του os.arena, χωρίς βέβαια αυτό να σημαίνει ότι δεν είναι αξιόλογη. Θα επεκταθούμε περισσότερο σε μελλοντική παρουσίαση της συγκεκριμένης πλατφόρμας.

Είχαμε αναφέρει επίσης τους λόγους για τους οποίους δε θα παραμείνουμε σε Drupal, με κυριότερο το αυξημένο τεχνικό κόστος που «επιβάλλει» η διαχείριση και η συντήρηση της πλατφόρμας αυτής, κάτι που ούτως ή άλλως είναι γνωστό γενικά και θεωρούμε ότι επιδρά αρνητικά στην όλη εικόνα.

Το αποτέλεσμα είναι μια κατά κάποιον τρόπο επιστροφή στις ρίζες μας και ειδικότερα στην πλατφόρμα όπου το os.arena πέρασε το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του, το WordPress.

Το ευτυχές γεγονός

Και κάπως έτσι βρισκόμαστε στην ευχάριστη θέση να σας ανακοινώσουμε, επίσημα πλέον, πως το os.arena επιστρέφει και αυτό είναι γεγονός αλλά και δέσμευση ταυτόχρονα.

Πριν πάμε παρακάτω, θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε για ορισμένες σημαντικές αλλαγές. Αρχικά, επειδή, δυστυχώς, δε στάθηκε δυνατό να έχουμε το παλιό μας περιεχόμενο σε ικανοποιητική κατάσταση, για τους λόγους που αναφέρθηκαν πιο πάνω, αυτό δε θα ενσωματωθεί στη νέα ιστοσελίδα. Μην αγχώνεστε, ό,τι έχει γραφτεί θα εξακολουθήσει να υπάρχει και θα είναι προσβάσιμο από όλους, όπως πάντα. Απλά θα αναρτηθεί «ως έχει» σε διαφορετικό σημείο. Θα μπορείτε να αναζητήσετε και να διαβάσετε ό,τι θέλετε.

Αποφασίσαμε επίσης να σταματήσουμε την ενεργή προώθηση του Android από την ιστοσελίδα μας, με εξαίρεση τις περιπτώσεις που σχετίζονται άμεσα με το Linux, και να επικεντρωθούμε σε λύσεις Ελεύθερου Κώδικα, οι οποίες ούτως ή άλλως χρειάζονται τη στήριξη όλων μας για να μακροημερεύσουν. Αν τυχόν προκύψει κάποια εξέχουσα περίπτωση για το ανδροειδές, η σχετική αναφορά θα γίνεται στο forum μας και μόνο εκεί.

Τέλος, στη νέα μας ιστοσελίδα δε θα υπάρχουν εγγραφές χρηστών. Ούτε έχει νόημα να διατηρούμε δεδομένα σας επί μονίμου βάσεως ούτε επιθυμούμε να σας προσθέσουμε φόρτο για να ανταλλάξουμε μερικές κουβέντες. Θα μπορείτε να σχολιάσετε ανώνυμα, ημι-επώνυμα, εντελώς επώνυμα και γενικότερα με όποιον τρόπο επιλέξετε εσείς, ενώ θα έχετε τον πλήρη έλεγχο των δεδομένων σας.

Να τονίσουμε εδώ πως όλοι οι λογαριασμοί χρηστών που φιλοξενούνταν παλιότερα στο os.arena έχουν διαγραφεί με τη δέουσα προσοχή και με ασφαλείς διαδικασίες, ούτως ώστε να μην διαρρεύσει κανένα στοιχείο στο διαδίκτυο.

Το κάλεσμα

Κάνουμε λοιπόν ένα νέο ξεκίνημα σε καθαρή βάση. Ίσως δε φαντάζει εύκολο αλλά το θέλουμε πολύ. Πονέσαμε και μάθαμε από τα λάθη μας και πλέον θα φροντίζουμε ώστε κάθε μας βήμα να είναι γερό, μακριά από νοοτροπίες του παρελθόντος. Είναι καιρός για την επανίδρυση του κράτ… του os.arena!

Κι επειδή δεν μας αρέσει να λειτουργούμε εν κρυπτώ αλλά και γνωρίζουμε πως το os.arena δε θα ήταν τίποτα χωρίς εσάς, ζητάμε ταπεινά τη στήριξη και τη συμμετοχή σας στη νέα προσπάθεια. Σε εσάς απευθύνεται άλλωστε. Μιλήστε μας, με όποιον τρόπο επιθυμείτε. Πείτε μας τι θα σας ενδιέφερε να δείτε. Τι πιστεύετε ότι λείπει από το ελληνόφωνο διαδίκτυο περί Ελεύθερου Λογισμικού και τεχνολογίας. Ή ακόμα και τι νομίζετε ότι θα μπορούσαμε να κάνουμε καλύτερα σε σχέση με το παρελθόν. Αν θεωρείτε ότι η ποιότητα του διαδικτύου φθίνει μέρα με τη μέρα, αναλογιστείτε το δικό σας ρόλο σε όλο αυτό.

Εμείς από την πλευρά μας επιθυμούμε να σας προσφέρουμε μια ιδιαίτερη γωνιά στο διαδίκτυο, μακριά από όλους και όλα αυτά που το μολύνουν. Έναν χώρο που θα απολαμβάνετε να επισκέπτεστε και που θα σας δίνει πράγματα αλλά και θα αισθάνεστε την αγάπη με την οποία δημιουργήθηκε. Θα προσπαθήσουμε για αυτό με όλες μας τις δυνάμεις.

Σας ευχαριστούμε ολόψυχα και σας περιμένουμε,

η ομάδα του os.arena

73
Μοιραστείτε μαζί μας τις σκέψεις σας

avatar
45 Νήματα σχολίων
28 Απαντήσεις νήματος
4 Ακόλουθοι
 
Σχόλιο με τις περισσότερες αντιδράσεις
Πιο ενδιαφέρον νήμα
48 Σχολιαστές
Andreasxor eax,eaxpvidalisComm EnterΓιώργος Σ Πρόσφατοι σχολιαστές
  Εγγραφή  
νεότερο παλιότερο περισσότερο ψηφισμένο
Ειδοποίηση για
Comm Enter
Επισκέπτης
Comm Enter

Καλή επαναφορά λοιπόν!!!

dimitrisA
Επισκέπτης
dimitrisA

Καλό recall και ας μην ειναι total

AntwnhsX
Επισκέπτης
AntwnhsX

Καλώς σας βρήκαμε και πάλι, ήταν δύσκολα μακριά σας η αλήθεια είναι

loslyvas
Επισκέπτης
loslyvas

Καλή νέα αρχή,και με το επίπεδο της σελίδας πάντα ψηλά όπως πάντα.

Γιώργος
Επισκέπτης
Γιώργος

Καλη αρχή λοιπόν! 🙂

georgezaf
Επισκέπτης
georgezaf

Γεια! Θα τα λεμε εδω πλεον!! 😉

Panos kostagiannis
Επισκέπτης
Panos kostagiannis

Welcome back!!

tasakos
Επισκέπτης
tasakos

καλή αρχή το περιμέναμε πως και πως!

Διονύσης
Επισκέπτης
Διονύσης

Καλώς σας (ξανά)βρήκαμε!!

Ηλίας
Επισκέπτης
Ηλίας

Δόξα τους υπολογιστές και τα συστήματα! Πήρατε μπρος. Εύγε σας.

Σας ενημερώνουμε ότι η ιστοσελίδα μας ακολουθεί ειδικό πρόγραμμα διατροφής και μασουλάει φρεσκοψημένα cookies Καλά μωρέΘέλω να μάθω περισσότερα