Αψήφησε τους κανόνες της αναδυόμενης τάξης της Πληροφορίας

Τα drop-down τερματικά που αγαπήσαμε

Μια μικρή λίστα με τις σταθερές αξίες «Quake-style» τερματικών, που δίνουν μια φουτουριστική αίσθηση στο σύστημά μας.

Εν έτει 2018, το τερματικό δεν είναι αναγκαίο για τον «μέσο χρήστη», αν και όλος εκείνος ο «τρόμος» των προηγούμενων δεκαετιών γύρω από αυτό έχει πλέον εκλείψει και δε θα έπρεπε να φοβίζει κανέναν.

Παρόλα αυτά, παραμένει ένα εξαιρετικό και παντοδύναμο εργαλείο που τις περισσότερες φορές είναι πολύ πιο αποτελεσματικό και ταχύτερο από μια σειρά με «κλικ», ενώ σαφώς συμβάλλει δραστικά στην ορθότερη επίλυση τυχόν προβλημάτων στο σύστημά μας. Για τον λόγο αυτόν, τερματικό κάποιας μορφής υπάρχει όχι μόνο σε κάθε Linux διανομή αλλά και σε οποιοδήποτε λειτουργικό σύστημα.

Αν και αυτό είναι υπεραρκετό, κάτι ακόμα πιο χρηστικό είναι πάντα ευπρόσδεκτο. Ίσως και πιο «eye-candy» για να είμαι ειλικρινής, μα αυτό είναι κάτι σχετικό. Όπως και να έχει, νομίζω πως τα «drop-down», δηλαδή τα «κυλιόμενα», τερματικά είναι απείρως πιο βολικά και χρηστικά, αφού μπορούν να εμφανίζονται άμεσα πάνω από τα υπόλοιπα παράθυρα που έχουμε ανοιχτά, ώστε να τα χρησιμοποιήσουμε όσο τα χρειαζόμαστε, και να κρυφτούν πάλι για να μη μας εμποδίζουν.

Για το σχεδιασμό τους αυτού του είδους τα τερματικά λαμβάνουν υπόψη τόσο αυτούς που αγγίζουν το τερματικό σπάνια, όσο και εκείνους που το χρησιμοποιούν σχεδόν για τα πάντα. Πρόκειται για λογισμικά εμπνευσμένα από το περιβάλλον τερματικού που υπάρχει σε βιντεοπαιχνίδια όπως το Quake και το Unreal Tournament. Επιπλέον κοινά χαρακτηριστικά τους είναι η άμεση πρόσβαση στις βασικές επιλογές τους με δεξί κλικ, όπως επίσης και οι πολύ εύκολες ρυθμίσεις του γραφικού τους περιβάλλοντος.

Έχουμε δει αρκετές τέτοιες προτάσεις -ορισμένες εξαιρετικές- όλα αυτά τα χρόνια, όμως κάποιες δε βρήκαν ιδιαίτερη αποδοχή ενώ άλλες έχουν περίπλοκη εγκατάσταση ή αρκετά bugs που επιλύονται αργά.

Θα σταθώ λοιπόν σε κάποια που δεν μας απογοήτευσαν στο ελάχιστο με το πέρασμα του χρόνου, τα οποία και θεωρώ σταθερές αξίες. Η παρουσίασή τους γίνεται βάσει αυτών που έχω χρησιμοποιήσει περισσότερο.

Όσον αφορά την εγκατάστασή τους, θα τα βρείτε όλα στα αποθετήρια των διανομών σας, μπορώντας έτσι να εγκαταστήσετε όποιο θέλετε. Όπως είναι ευνόητο, μιλάμε για λογισμικά Ανοιχτού Κώδικα.

Guake

Quake TerminalΚατάλληλο για GNOME και συναφή περιβάλλοντα, το Guake διαθέτει ένα πολύ απλό σύνολο ρυθμίσεων, με τη δυνατότητα να το παραμετροποίησετε περισσότερο στα γούστα και στην οθόνη σας. Οι συντομεύσεις πληκτρολογίου που έχει είναι αρκετά προβλέψιμες για όσους είναι εξοικειωμένοι (F11 για πλήρη οθόνη, Ctrl + Shift + T για νέα καρτέλα κλπ.), και φυσικά μπορείτε, με κλικ στην κάθε μία, να τις αλλάξετε με όποιες σας βολεύουν.

Τα drop-down τερματικά που αγαπήσαμε

Βασικά χαρακτηριστικά του Guake:

 • Υποστήριξη πολλαπλών οθονών
 • Καρτέλες
 • Περισσότερα από 130 color schemes και text layouts
 • Δυνατότητα ενεργοποίησης σε προσαρμοσμένο κέλυφος (shell) αντί για το προεπιλεγμένο, κατά την εκκίνηση του συστήματος
 • Προσαρμόσιμα skins για την αλλαγή της εμφάνισης
 • Επιλογή για «γρήγορο άνοιγμα» αρχείων εξωτερικών εφαρμογών
 • Άνοιγμα συνδέσμων URL στον προεπιλεγμένο περιηγητή του συστήματος
 • Πολλαπλά τερματικά σε μια καρτέλα
 • Αποθήκευση των περιεχομένων σε αρχείο για μεταγενέστερη προβολή.

Θα συνιστούσα να μην το εγκαταστήσετε σε περιβάλλον KDE Plasma. Μετά την εγκατάστασή του, θα το βρείτε στο μενού σας και το «ανεβοκατεβάζετε» με το πλήκτρο F12

Η ιστοσελίδα του Guake

Yakuake

Τα drop-down τερματικά που αγαπήσαμε

Το Yakuake είναι ένας ακόμα εξομοιωτής τερματικού που μιμείται τη διεπαφή της κονσόλας από παλιά βιντεοπαιχνίδια, και λειτουργεί καλύτερα στο περιβάλλον εργασίας του KDE Plasma.

Αν και προτιμώ το Guake, νομίζω πως το Yakuake είναι πολύ πιο «φρεσκαδούρα» σε αυτά τα «Quake-style» τερματικά και ένα από τα χρήσιμα χαρακτηριστικά του είναι οι ειδοποιήσεις για τις εντολές. Παρόλα αυτά, σέρνει μαζί του πολλά στοιχεία του ΚDE, κάτι που είναι ασύμφορο αν έχετε κάποιο άλλο γραφικό περιβάλλον, αφού δε θα σας δώσει το μέγιστο σε εμφάνιση, ίσως και σε χρηστικότητα.

Βασικά χαρακτηριστικά του Yakuake

 • Πάμπολες παραμετροποιήσεις, ως τυπική KDE εφαρμογή
 • Πολλαπλές καρτέλες μα και πολλαπλά τερματικά σε μια καρτέλα, χάρη στη λειτουργία «split-screen»
 • Απεριόριστη αντίστροφη κύλιση
 • Πολλαπλά skins για την αλλαγή της εμφάνισης
 • Άνοιγμα αρχείων και φακέλων στο διαχειριστή αρχείων, μέσω της ενσωμάτωσης του Konsole
 • Επικοινωνία με διάφορες εφαρμογές με το D-Bus

Η ιστοσελίδα του Yakuake

Tilda

Το τερματικό Tilda

Στην ίδια σχεδιαστική φιλοσοφία και αυτό, κάπως πιο λιτό, με δυνατότητα πολλαπλών καρτελών. Δεν υστερεί σε δυνατότητες και χαρακτηριστικά έναντι των «παραδοσιακών» τερματικών. Η παραμετροποίηση του είναι πανεύκολη, από τις ρυθμίσεις του.

Οι ρυθμίσεις του Tilda

Βασικά χαρακτηριστικά του Tilda:

 • Δυνατότητα εκκίνησης με προσαρμοσμένη εντολή αντί για το προεπιλεγμένο κέλυφος του συστήματος
 • Αναζήτηση εντολών που έχουν εισαχθεί προηγουμένως
 • Αλλαγή του τίτλου παραθύρου
 • Εξαιρετική υποστήριξη για πολλαπλές οθόνες, με ρυθμίσεις παραμέτρων

Μετά την εκκίνηση, μπορείτε να το ανοίγετε με το πλήκτρο F1. Από προεπιλογή εμφανίζεται σε μικρό μέγεθος στην επάνω αριστερή ή δεξιά πλευρά της οθόνης σας, μα μπορείτε να αλλάξετε πλήρως τη συμπεριφορά και την εμφάνισή του.

Η ιστοσελίδα του Tilda

QTerminal

QTerminal LXQt

Το QTerminal είναι ο επίσημος εξομοιωτής τερματικού για το LXQt desktop και πρόκειται για ένα παράγωγο του πάλαι ποτέ «QTermWidget». Αν και επικεντρώνεται κυρίως στο LXQt, παραμένει ανεξάρτητο από αυτό και μπορεί να εγκατασταθεί και να χρησιμοποιηθεί χωρίς κανένα πρόβλημα σε οποιοδήποτε περιβάλλον. Το έξτρα που έχει αυτό το τερματικό είναι η δυνατότητα εμφάνισης σε κανονικό παράθυρο.

Qterminal ρυθμίσεις

Βασικά χαρακτηριστικά του QTerminal:

 • Εύκολη παραμετροποίηση μεγέθους και στυλ παραθύρου, όπως και αλλαγή γραμματοσειράς και χρώματος
 • «Bookmarks» για γρήγορη μετάβαση σε συχνά χρησιμοποιούμενα αρχεία, φακέλους, καταλόγους.
 • Πλήρως εξελληνισμένο

Η ιστοσελίδα του Qterminal

Προφανώς, δεν κάλυψα όλα τα αντίστοιχα λογισμικά. Επέλεξα να επικεντρωθώ στα πιο σημαντικά του είδους, τα οποία εξακολουθούν να αναπτύσσονται. Σίγουρα πάντως είναι μια καλή εναλλακτική, αν δε θέλετε να ανοιγοκλείνετε συνεχώς παράθυρα τερματικού.

1
Μοιραστείτε μαζί μας τις σκέψεις σας

avatar
1 Νήματα σχολίων
0 Απαντήσεις νήματος
0 Ακόλουθοι
 
Σχόλιο με τις περισσότερες αντιδράσεις
Πιο ενδιαφέρον νήμα
1 Σχολιαστές
Γιώργος Πρόσφατοι σχολιαστές
  Εγγραφή  
νεότερο παλιότερο περισσότερο ψηφισμένο
Ειδοποίηση για
Γιώργος
Επισκέπτης
Γιώργος

Σε όσους δε δουλεύει η συντόμευση F12 για το Guake θα πρέπει manually να τη δημιουργήσουν στις ρυθμίσεις του gnome.
Βοηθητικό άρθρο.

Σας ενημερώνουμε ότι η ιστοσελίδα μας ακολουθεί ειδικό πρόγραμμα διατροφής και μασουλάει φρεσκοψημένα cookies Καλά μωρέΘέλω να μάθω περισσότερα