Αψήφησε τους κανόνες της αναδυόμενης τάξης της Πληροφορίας

Τα Linux γραφικά περιβάλλοντα του μέλλοντος

Ξεχωρίζουμε τα περιβάλλοντα εργασίας που πρωτοστατούν στις τεχνολογικές εξελίξεις και θα πρωταγωνιστήσουν στην έλευση της νέας εποχής.

Σε αυτό το άρθρο θα μιλήσουμε για τα γραφικά περιβάλλοντα1 που έχουμε διαθέσιμα στο Linux αλλά κάπως διαφορετικά. Δε θα ακολουθήσουμε τη γνωστή συνταγή της παράθεσης διάφορων τέτοιων περιβαλλόντων μα θα μείνουμε σε εκείνα που πληρούν τις προϋποθέσεις ώστε να σταθούν επάξια ως αντιπροτάσεις στα αντίστοιχα των εμπορικών λειτουργικών συστημάτων αλλά και που ενσωματώνουν σύγχρονες τεχνολογίες και μπορούν να μας οδηγήσουν στο μέλλον.

Πιο απλά, θα δώσουμε τη δική μας απάντηση στην ερώτηση «αν έπρεπε να διαφημίσουμε το Linux, με ποιο περιβάλλον θα το συνοδεύαμε;».

Ξεφεύγοντας από τις συνηθισμένες παρουσιάσεις, θα δούμε ποια γραφικά περιβάλλοντα ανταποκρίνονται πραγματικά στις σύγχρονες ανάγκες αλλά και παρουσιάζουν κάτι ολοκληρωμένο, με νέες εκδόσεις, προσθήκη χαρακτηριστικών και γενικότερη «βιωσιμότητα». Ορίσαμε ως επιπλέον παράγοντες την ύπαρξη τουλάχιστον μίας διανομής που να ειδικεύεται σε καθένα εξ αυτών, τις δυνατότητες παραμετροποίησης και φυσικά την ευκολία κατανόησης και χρήσης τους.

KDE Plasma

Plasma by KDE. Simple by default, powerful when needed.Το KDE Plasma ήταν και συνεχίζει να είναι το πιο καινοτόμο περιβάλλον εργασίας, δημιουργημένο από αυτούς που παράγουν την τεχνολογία αντί απλά να ακολουθούν. Βασίζεται στο διαπλατφορμικό2 framework Qt (προφέρεται όπως η λέξη cute), επενδεδυμένο με στοιχεία που αναπτύσσει η κοινότητα KDE.  Έχοντας προεπιλεγμένη εμφάνιση που συμβαδίζει με τα καθιερωμένα στάνταρ που συναντάμε και σε άλλα λειτουργικά συστήματα, η αλήθεια είναι ότι, αν κάποιος το συνηθίσει, είναι πολύ δύσκολο μετά να το αλλάξει με κάτι άλλο. Όσο για τον διαχειριστή αρχείων Dolphin, τι να πει κάποιος; Είναι μακράν ό,τι καλύτερο και πιο προηγμένο υπάρχει. Τόσο που η σύγκριση με τον Files του GNOME κάνει τον δεύτερο να μοιάζει σαν τους Flintstones.

Στα εξέχοντα χαρακτηριστικά του Plasma συγκαταλέγονται η ατελείωτη παραμετροποίηση σχεδόν σε κάθε σημείο του (κάτι που, όλως περιέργως, για ορισμένους θεωρείται αρνητικό), ο μεγάλος αριθμός διαθέσιμων «plasmoids» που εμπλουτίζουν τις λειτουργίες του, η ύπαρξη ολόκληρης «σουίτας» εγγενών εφαρμογών3 που αξιοποιούν τα ίδια δομικά συστατικά για να προσφέρουν ένα ολοκληρωμένο περιβάλλον και η ενσωμάτωση του «Get Hot New Stuff», ενός framework που επιτρέπει την προσθήκη λειτουργιών στο ίδιο το γραφικό περιβάλλον αλλά και σε μεμονωμένες εφαρμογές.

Επίσης, ο διαχειριστής παραθύρων KWin αφήνει… χιλιόμετρα πίσω όλους τους υπόλοιπους, ενώ στα θετικά προσμετράται η ύπαρξη μιας τεράστιας κοινότητας, κάτι που συμβάλλει στην ταχύτερη ανάπτυξή του.

Για την προβολή του KDE Plasma έχει δημιουργηθεί από προγραμματιστές του η «διανομή» (δεν είναι ακριβώς τέτοια) KDE Neon. Πλην αυτής, αποφύγετε τις υπόλοιπες deb-based διανομές γιατί αδυνατούν να συμβαδίσουν με τους ρυθμούς ανάπτυξής του και προτιμήστε το openSUSE ή το Fedora που έχουν καλύτερη υλοποίηση.

Η ιστοσελίδα του KDE Plasma

GNOME

Τα «Activities» του GNOME ShellΠρακτικά, όταν λέμε «GNOME» σήμερα, εννοούμε το GNOME Shell. Θεωρείται το πιο χρησιμοποιημένο περιβάλλον και μέχρι την προηγούμενη του έκδοση (GNOME 2.0) ήταν η ενσάρκωση του «οικείου desktop». Όμως η έκδοση 3.0 έφερε ριζικές αλλαγές που προκάλεσαν αντιδράσεις με διαστάσεις χιονοστιβάδας. Χαρακτηριστική ήταν η φράση του Linus Torvalds, το 2012:

Ποιον πρέπει να γ… για να έχω στάνταρ μεγέθη γραμματοσειρών και επιλογές στο πάνελ;

Βλέπετε, οι αρχικές εκδόσεις (2011) του GNOME Shell ήταν κάτι εντελώς διαφορετικό από αυτό που γνωρίζουμε σήμερα και η απομάκρυνση από το παραδοσιακό paradigm του περιβάλλοντος, σε συνδυασμό με τη χρήση νέων (web) τεχνολογιών, έφεραν αρκετά προβλήματα.

Αυτά φυσικά αποτελούν πλέον παρελθόν και το GNOME Shell είναι ένα δυναμικό, όμορφο, πλήρες και χρηστικό περιβάλλον εργασίας. Είναι θετικό το ότι οι προγραμματιστές του επέλεξαν να εισαγάγουν μια διαφορετική διεπαφή, η οποία μπορεί άνετα να χρησιμοποιηθεί μόνο με το πληκτρολόγιο. Εν μέρει θετική είναι και η απλοποίηση του όλου περιβάλλοντος, γεγονός όμως που ταυτόχρονα συνεχίζει να προκαλεί αντιδράσεις και οδήγησε στη δημιουργία τρίτων επεκτάσεων4 που αναπληρώνουν βασικές λειτουργίες.

Η ανάπτυξη του GNOME Shell συντελείται κυρίως από προγραμματιστές της Red Hat. Ως εκ τούτου, η διανομή που το υλοποιεί καλύτερα είναι το Fedora.  Μπορείτε επίσης να δοκιμάσετε το Ubuntu, που προσφέρει ένα πιο «έτοιμο» σύνολο.

Η ιστοσελίδα του GNOME

MATE

The MATE Desktop Environment is the continuation of GNOME 2.Τι λέγαμε προηγουμένως για το GNOME 3 και τις ριζικές αλλαγές που έφερε; Ως αντίδραση ξεπρόβαλε, ένα καλοκαιρινό βράδυ του 2011, το MATE Desktop Environment. Δημιουργημένο από (τότε) χρήστη του Arch Linux, ήταν αρχικά fork του GNOME 2, ως απόπειρα «διάσωσης» του περιβάλλοντος αυτού. Το γεγονός αυτό, δηλαδή η διατήρηση παρωχημένου κώδικα, μαζί με την ταυτόχρονη ύπαρξη δύο GNOME, ήταν στοιχεία που επέφεραν δυσκολίες στην ανάπτυξη του έργου και αρκετές αμφιβολίες.

Ενάντια σε κάθε πρόβλεψη όμως, όχι μόνο συνεχίζει να αναπτύσσεται μα υιοθετεί απόλυτα πετυχημένα σύγχρονες τεχνολογίες, έχοντας αφήσει στο παρελθόν τα σοβαρά bugs. Υπάρχουν πια αρκετές από τις mainstream διανομές που διαθέτουν έκδοση με το MATE. Ίσως να είναι και το πιο δημοφιλές μετά το GNOME Shell.

Το Linux Mint υπήρξε η διανομή που έβαλε πρώτη υπό τη σκέπη της το MATE, συμβάλλοντας ενεργά με διάφορους τρόπους στην ανάπτυξή του. Επομένως αυτή θα πρέπει να είναι η πρώτη επιλογή για όποιον ενδιαφέρεται. Αν και οι περισσότεροι θα πρότειναν ως εναλλακτική το Ubuntu με την αντίστοιχη έκδοση, προσωπικά θεωρώ πως το Salix έχει μια από τις πιο καλές υλοποιήσεις.

Η ιστοσελίδα του MATE

Cinnamon

Η διεπαφή του CinnamonTo Cinnamon προέκυψε ως απάντηση στο GNOME Shell αλλά και στο Unity της Canonical. Δημιουργήθηκε από την ομάδα ανάπτυξης του Linux Mint, σχεδόν αμέσως μετά την εμφάνιση του GNOME Shell (του οποίου ήταν και fork). Στην πορεία εξελίχθηκε σε αυτόνομο περιβάλλον εργασίας, καθώς οι προγραμματιστές του έκαναν fork και ανέπτυξαν διαφορετικά πολλά στοιχεία του GNOME, για να εξυπηρετήσουν τις ανάγκες των χρηστών τους. Έπειτα από μια μεγάλη περίοδο με bugs και συνεχή προβλήματα, το Cinnamon έγινε εξαιρετικά σταθερό και σχεδόν ελεύθερο από σφάλματα. Συνεχίζει να ανανεώνεται με χαρακτηριστικά, συνδυάζοντας μια κλασσική εμφάνιση σε ένα «desktop» που είναι καλαίσθητο, χρηστικό και με τα πάντα άμεσα διαθέσιμα στον χρήστη.

Η αλήθεια είναι πως στην αρχή χρειαζόταν κάμποσα έξτρα «applets» προκειμένου να δουλέψει επαρκώς. Πλέον, αυτά δεν είναι απαραίτητα αλλά θα τα βρείτε διαθέσιμα με δυο κλικ στη «μπάρα» του συστήματος, μπορώντας να ενεργοποιήσετε/απενεργοποιήσετε όποια θέλετε.

Προφανώς δεν υπάρχει καλύτερη υλοποίηση από αυτή που προσφέρει το Linux Mint.

Η ιστοσελίδα του Cinnamon

Budgie Desktop

Η λιτή εμφάνιση του Budgie DesktopTo Budgie Desktop εμφανίστηκε το 2014 με το Evolve OS, ένα παράγωγο του οpenSUSE. Με ενσωματωμένο το GNOME stack (αλλά όχι το Shell), επιδίωξή του ήταν ένα ισχυρό μα ταυτόχρονα «παραδοσιακό» περιβάλλον με σύγχρονη τεχνολογία. Η μπάρα εργασιών στο κάτω μέρος της οθόνης και το μενού διπλής στήλης βεβαίωναν πως οι περισσότεροι χρήστες θα ένοιωθαν απολύτως οικεία μόλις αντίκριζαν την επιφάνεια εργασίας του.

Το Budgie έχει ορισμένα στοιχεία τα οποία είχαμε δει στις πρώιμες εκδόσεις του GNOME Shell, όπως και άλλα που θυμίζουν Plasma. Μπορεί -με κάμποση δουλειά ακόμα- να προσφέρει ένα εξαιρετικό, ενιαίο περιβάλλον για οθόνες αφής και συμβατικούς υπολογιστές, χωρίς να υστερεί πουθενά. Είναι γραμμένο σε C και οι αναβαθμίσεις του είναι συνεχείς.

Στην αρχή μπορούσε να εγκατασταθεί παράλληλα με άλλα γραφικά περιβάλλοντα στον ίδιο υπολογιστή και, αφού ξεπέρασε μια προβληματική περίοδο, υπήρξαν ορισμένες διανομές που δημιούργησαν μια έκδοση με αυτό. Ας πούμε πως το Budgie είναι σαν ένα κουτάβι που είναι απόλυτα χαριτωμένο και πολύ νέο φυσικά. Μένει να δούμε αν και στην ενηλικίωσή του θα παραμείνει έτσι.

Απέτυχε όμως σε έναν από τους αρχικούς του στόχους, το να είναι τόσο ελαφρύ ούτως ώστε να αποτελεί μια σοβαρή εναλλακτική λύση για υπολογιστές με χαμηλό hardware και για ARM συσκευές. Πρόκειται, ωστόσο, για ένα μοντέρνο περιβάλλον εργασίας που παραμένει χρηστικό σε συμβατικούς υπολογιστές, ενώ αναμφίβολα θα ήταν κάτι πολύ ενδιαφέρον για φορητές συσκευές, που όπως θα δείτε έχει αρκετά στοιχεία από τα λειτουργικά τους.

Είχα μιλήσει παλιότερα με τον Ikey Doherty, τον αρχικο δημιουργό του Budgie, και είχε διευκρινίσει το εξής:

Εμείς βγάλαμε το δικό μας desktop, το Budgie, γιατί σε αντίθεση με άλλα desktops, αυτό εδώ δεν είναι fork. Αντίθετα κάνει πλήρη σύμπτυξη με το GNOME stack. Είναι γραμμένο «from scratch» και είναι εστιασμένο στο να δημιουργήσει την εμπειρία Solus που προσφέρουμε. Δουλεύουμε με το upstream GNOME όσο μπορούμε, για να δίνουμε διορθώσεις και να παίρνουμε την υποστήριξή του.

Μπορείτε να δείτε το Budgie στην πλήρη «αίγλη» του μέσα από τη διανομή Solus, η οποία αποτελεί τη συνέχεια του Evolve OS (από τον ίδιο δημιουργό). Υπάρχει επίσης μια διαφορετική πρόταση από το Ubuntu Budgie.

Η ιστοσελίδα του Budgie Desktop

Enlightenment

Το περιβάλλον του EnlightenmentΤο πρώτο πλήρες Linux γραφικό περιβάλλον, το Enlightenment, παραμένει όχι μόνο μάχιμο μα και καινοτόμο, ενώ τρέχει σε περισσότερες συσκευές από όσες νομίζετε. Αν έχετε κάποια σύγχρονη τηλεόραση για παράδειγμα, προσέξτε τι περιβάλλον «φοράει».

Όπως συνέβαινε πάντα, μπορεί να τρέξει σε υπολογιστές με ελάχιστους πόρους. Αποτελεί ένα από τα πραγματικά ελαφριά περιβάλλοντα εργασίας, παραμένοντας όμως μοντέρνο, όμορφο και με πολλές δυνατότητες παραμετροποίησης. Βασικά χαρακτηριστικά του είναι η δυνατότητα επιλογής του περιβάλλοντος που επιθυμείτε (για συσκευές αφής, για τηλεοράσεις, για υπολογιστές κλπ.), όπως και η σκουρόχρωμη προεπιλεγμένη εμφάνιση.

Η διανομή η οποία το υλοποιεί από τη γέννησή της είναι το Bodhi Linux. Είναι ελαφριά και όχι απαιτητική διανομή, διατηρώντας μια σταθερότητα καθώς βασίζεται στις LTS εκδόσεις του Ubuntu.

Η ιστοσελίδα του Enlightenment

Pantheon

Ένα περιβάλλον που θυμίζει macOSΣε αντίθεση με ορισμένα από τα προαναφερθέντα περιβάλλοντα, το Pantheon δεν είναι fork του GNOME, όπως πολλοί υποθέτουν. Χρησιμοποιεί απλά τις ίδιες τεχνολογίες (και μερικές ακόμα) και, καθώς οι δημιουργοί του είναι γραφίστες, το αποτέλεσμα είναι αρκετά «ντιζαινάτο» και πλησιάζει αισθητικά το macOS. Έχει επίσης μικρές ομοιότητες στη διάταξη με το GNOME Shell, εντούτοις δε διαθέτει επεκτάσεις όπως αυτό αλλά προτιμάται η ενσωμάτωση δυνατοτήτων, διατηρώντας το έτσι αρκετά πιο ελαφρύ και παραγωγικό.

Προφανώς, το Elementary OS αποτελεί την καλύτερη υλοποίησή του. Μάλλον και τη μοναδική.

Σας άρεσαν;

Αυτά είναι τα γραφικά περιβάλλοντα τα οποία, την παρούσα χρονική στιγμή, έχουν συνεχή ανάπτυξη, χρησιμοποιούνται ευρέως, παρουσιάζουν κάτι νέο, είναι απλά, εύχρηστα και υλοποιούνται από διανομές. Δεν αναφερθήκαμε σε άλλα επειδή επικεντρωθήκαμε σε εκείνα που συμβαδίζουν με την εποχή τους -τεχνικά αλλά και εμφανισιακά. Μην ξεχνάτε ότι βρισκόμαστε στην εποχή των 64bit συστημάτων και στη δεύτερη δεκαετία του 21ου αιώνα.

12
Μοιραστείτε μαζί μας τις σκέψεις σας

avatar
4 Νήματα σχολίων
8 Απαντήσεις νήματος
0 Ακόλουθοι
 
Σχόλιο με τις περισσότερες αντιδράσεις
Πιο ενδιαφέρον νήμα
10 Σχολιαστές
DarkGothNickFREEDOMconstantinosΠαλιος γνωριμος Πρόσφατοι σχολιαστές
  Εγγραφή  
νεότερο παλιότερο περισσότερο ψηφισμένο
Ειδοποίηση για
Comm Enter
Επισκέπτης
Comm Enter

Kde και τα μυαλα στο μπλεντερ

Χάρης
Επισκέπτης
Χάρης

Θα προτιμήσω το GNOME 3.x. Η γνώμη μου είναι πως το περιβάλλον αυτό είναι πραγματικά καινοτόμο καθώς ξεφεύγει από τη λογική του Start Menu, έχει τις εναλλακτικές επιφάνειες εργασίας, και αν μάθει κανείς τις συντομεύσεις πληκτρολογίου, μπορεί να δουλέψει γρήγορα και παραγωγικά. Επειδή το περιβάλλον αυτό είναι κάπως περιοριστικό, είναι ιδανικό για γραφείο και επιχειρήσεις, και μπορεί να αντικαταστήσει το Unity. Ταυτόχρονα, είναι καλό για οθόνες αφής. Πρόκειται για ένα γρήγορο περιβάλλον και ελαφρύ σε σχέση με το KDE. Θεωρώ πως το GNOME 3.x θα έχει μεγαλύτερη προώθηση λόγω Ubuntu, και Fedora (μέσω IBM), οπότε μελλοντικά περιμένω μεγαλύτερη εξάπλωση σε… Διαβάστε περισσότερα »

Παλιος γνωριμος
Επισκέπτης
Παλιος γνωριμος

Lxqt, μεγαλη παραλειψη

DarkGoth
Συντάκτης
DarkGoth

το gnome-shell γ@μει. αν το μονταρεις κιολας για να πεταξεις και τις σαβουρες που το συνοδευουν (extensions, gdm, evolution, tracker, session, xdg-utils), συναγωνιζεται στα ισα το xfce σε ταχυτητα και χρηση μνημης (και χωρις ολες αυτες τις αηδες ειναι και εξαιρετικα σταθερο). μοντερνο, ομορφο, βολικο, ευχρηστο, αλλα σε CSS/JAVASCRIPT ρε κουναβια; δεν λεω, ηταν βολικο οτι το default theme ηταν σε css text στις παλιοτερες εκδοσεις τους (οποτε το πειραζες απευθειας σαν κειμενο, σε αντιθεση με το καινουριο ηλιθιο gresource binary theme), αλλα JAVASCRIPT? ελεος! αλλη γλωσσα προγραμματισμου δεν υπηρχε για δαυτο; το cinnamon παλι το βλεπω ΓΤΠ. το ειχε… Διαβάστε περισσότερα »

Σας ενημερώνουμε ότι η ιστοσελίδα μας ακολουθεί ειδικό πρόγραμμα διατροφής και μασουλάει φρεσκοψημένα cookies Καλά μωρέΘέλω να μάθω περισσότερα