Αψήφησε τους κανόνες της αναδυόμενης τάξης της Πληροφορίας

Τα retro games μα και τα σύγχρονα βρήκαν τον player τους

Φανταστείτε έναν media player. Αντί για βίντεο και τραγούδια όμως, βάλτε στη θέση τους παιχνίδια. Κάπως έτσι λειτουργεί η ανανεωμένη εφαρμογή GNOME Games.

Κάποτε, όταν μιλούσαμε για «gaming στο Linux» γελούσαν μέχρι και τα πληκτρολόγια. Πλέον τα πράγματα έχουν αλλάξει ριζικά, αν και αυτό δεν είναι κατ’ ανάγκη τόσο ρόδινο καθώς η Valve -όπως φαίνεται- γίνεται μια συγκεντρωτική πλατφόρμα.

Από την άλλη, η εξέλιξη του gaming έχει δημιουργήσει αρκετούς εξαιρετικούς τίτλους, με τα γραφικά και το gameplay να έχει περάσει σε άλλα επίπεδα.

Παρόλα αυτά όμως, η εποχή του arcade υπήρξε χωρίς αμφιβολία χρυσή. Αξέχαστοι τίτλοι και εθιστικά παιχνίδια που ίσως τα βρίσκουμε ακόμα πιο όμορφα επειδή μας θυμίζουν την πρώτη νιότη μας. Αυτός είναι και ο λόγος που τόσος κόσμος ασχολείται ακόμα με αυτά τα παιχνίδια, με αρκετά εξ αυτών να βελτιώνονται και να προσαρμόζονται στα νέα δεδομένα.

Όπως και να έχει, πλέον το να παίξουμε κάποιους «ιστορικούς» τίτλους παιχνιδιών ή άλλα που μας αρέσουν είναι ιδιαίτερα εύκολο και τις περισσότερες φορές υπάρχουν κάμποσες εναλλακτικές για αυτό.

Έχοντας ήδη στην κατοχή μου μια σειρά από τέτοια «αρχαία» CD με παιχνίδια μα και ολόκληρα ISO με πολλά μαζεμένα, με έπιασε η προκοπή και αποφάσισα να τα συγκεντρώσω και να τα ξεσκαρτάρω. Και έπεσα πάνω στο GNOME Games που με έκανε να συνειδητοποιήσω τη σπουδαία δουλεία που κάνουν κάποιοι άνθρωποι για όλους εμάς.

Γιατί το λέω αυτό; Σκεφτείτε την λειτουργία ενός media player. Του δείχνετε τη λίστα με τα βίντεό σας και αρχίζετε την αναπαραγωγή.

Ε, κάπως έτσι λειτουργεί και το GNOME Games, με τη διαφορά πως αντί για βίντεο, του δείχνετε τα παιχνίδια που θέλετε. Μιλάμε πάντα για retro games, καθώς η εφαρμογή έρχεται με μια σειρά από addons τα οποία υποστηρίζουν αρκετές παιχνιδομηχανές άλλων εποχών.

Αυτό βέβαια δε σημαίνει πως η εφαρμογή θα λειτουργήσει μόνο με παλιά παιχνίδια, αφού μπορεί να παίξει σχεδόν τα πάντα. Δηλαδή παιχνίδια που έχετε εγκαταστήσει μέσω αποθετηρίων ή με άλλον τρόπο, αυτά από τη λίστα σας στο Steam μα και τα portable που τυχόν έχετε στους δίσκους σας.

Τώρα, αν έχετε ή πρόκειται να αποκτήσετε και μια συσκευή όπως το Retrode, θα μπορείτε να παίξετε σχεδόν οποιοδήποτε ROM αρχείο ή ακόμα και απευθείας από τις πρότυπες «κασέτες» τους.

Το GNOME Games, από την έκδοση 3.0 και έπειτα, έχει επικεντρωθεί στην επέκταση των δυνατοτήτων και των χαρακτηριστικών της εφαρμογής, παρέχοντας τη δυνατότητα ρύθμισης των πλήκτρων στο keyboard, τα pads κλπ., δίνοντας ωστόσο και βάρος τόσο στην απόδοση όσο και στη διαδραστικότητα. Εντύπωση προκαλεί πάντως η γρήγορη εκκίνηση και φόρτωση της εφαρμογής, η πολύ καλή και απλή χρήση της μα και η οθόνη αφής με το mouse. Εδώ να διευκρινίσουμε πως, αν χρειαστεί, η περιήγηση στην εφαρμογή μπορεί να γίνει ακόμα και με το gamepad.

Εγκατάσταση του GNOME Games

Η εφαρμογή υπάρχει ήδη στα αποθετήρια των διανομών σας, μα σε πιο παλιά έκδοση και όχι στην 3.30 που έχει όλα τα νέα χαρακτηριστικά και δυνατότητες.

Η πιο καλή λύση θα ήταν να εγκαταστήσετε το Flatpak πακέτο της, το οποίο περιλαμβάνει όλα όσα είναι αναγκαία για τη λειτουργία της εφαρμογής με τα πλήρη χαρακτηριστικά της. Αυτό το διευκρινίζουμε επειδή σε Ubuntu 18+ και Mint 19 έχει ήδη περιληφθεί η νέα έκδοση, ωστόσο λείπουν ορισμένα πραγματάκια (όπως το πακέτο libretro με το οποίο μπορείτε να τρέξετε τα περισσότερα ROM αρχεία).

Μπορείτε να κατεβάσετε το πακέτο και να το εγκαταστήσετε με διπλό κλικ:

Κατεβάστε το GNOME Games

Εναλλακτικά, δώστε στο τερματικό σας την εντολή

flatpak install https://wiki.gnome.org/Apps/Games

Αφού το εγκαταστήσετε, θα το καλέσετε από το μενού σας και θα του πείτε πού βρίσκονται τα παιχνίδια σας, ενώ από τις επεκτάσεις του μπορείτε να ενεργοποιήσετε όποιες θέλετε, για τον ανάλογο τύπο παιχνιδιού (από προεπιλογή είναι ενεργές σχεδόν όλες):

gnome_games1gnome_games2

Έπειτα μπορείτε να κάνετε περιήγηση στα παιχνίδια σας ή να χρησιμοποιήσετε την αναζήτηση για να εντοπίσετε εκείνο που θέλετε, αν έχετε πολλά. Τόσο απλά, τόσο εύκολα.

Είναι σίγουρα μια αξιόλογη εφαρμογή από το GNOME, σε μια εποχή που το gaming στο Linux μπαίνει σε νέα διάσταση.

Η ιστοσελίδα του GNOME Games

2
Μοιραστείτε μαζί μας τις σκέψεις σας

avatar
1 Νήματα σχολίων
1 Απαντήσεις νήματος
0 Ακόλουθοι
 
Σχόλιο με τις περισσότερες αντιδράσεις
Πιο ενδιαφέρον νήμα
2 Σχολιαστές
Soulrainspaceman555 Πρόσφατοι σχολιαστές
  Εγγραφή  
νεότερο παλιότερο περισσότερο ψηφισμένο
Ειδοποίηση για
spaceman555
Επισκέπτης
spaceman555

Πολύ ωραίο το gnome games. Δεν ήξερα οτι έχει emulator add ons! To τελευταίο λινκ στέλνει στην σελίδα του minergate.

Σας ενημερώνουμε ότι η ιστοσελίδα μας ακολουθεί ειδικό πρόγραμμα διατροφής και μασουλάει φρεσκοψημένα cookies Καλά μωρέΘέλω να μάθω περισσότερα