Αψήφησε τους κανόνες της αναδυόμενης τάξης της Πληροφορίας

Ταινίες, σειρές, κανάλια; Stremio!

Μία ακόμα πρόταση για την αναπαραγωγή πολυμέσων, για όσους δεν καλύπτονται από τις άλλες. Γιατί η διασκέδαση δε θα πρέπει να μας παιδεύει.

Παρουσίαση λογισμικού κλειστού κώδικα

Η θέαση ταινιών και σειρών αποτελεί διαχρονικά έναν τρόπο διασκέδασης, ενίοτε και κοινωνικοποίησης. Στις μέρες μας τα πράγματα είναι πολύ πιο εύκολα χάρη στο Διαδίκτυο και τις σχετικές παρεχόμενες υπηρεσίες.

Ανέκαθεν πολλούς ανθρώπους τους ενδιέφερε ένας τρόπος ώστε να μπορούν να παρακολουθούν πολυμεσικό περιερχόμενο της αρεσκείας τους όσο το δυνατόν πιο εύκολα, επειδή σαφώς η μέθοδος του κατεβάσματος torrent αρχείων είναι κάπως «παρωχημένη».

Το ενδιαφέρον των ανθρώπων για κάτι τέτοιο το βλέπω σχεδόν καθημερινά στο Διαδίκτυο και τα socials, ιδιαίτερα μετά τα προβλήματα με το PopcornTime.

Το Kodi αποτελεί βέβαια μια πολύ καλή επιλογή, ωστόσο με τα προεγκατεστημένα addons που έρχεται θα πρέπει να αρκεστείτε σε libre και «νόμιμο» περιεχόμενο (που μπορεί να είναι «νόμιμο» σε μια χώρα και σε άλλη όχι). Μπορείτε βέβαια να προσθέσετε τρίτα addons μα εδώ πια θέλει ιδιαίτερη προσοχή, επειδή αφενός αρκετά addons δρουν κακόβουλα τρυπώνοντας στο σύστημά σας (για παράδειγμα σας κλέβουν επεξεργαστική ισχύ για να κάνουν mining) και αφετέρου μετά από κάποιο διάστημα μπορεί να πάψει η λειτουργία του και να χρειάζεται να ψάξετε για άλλο ώστε να το αντικαταστήσετε. Τέλος πάντων, θέλει κάποια «skills» το Kodi.

Όποτε τι κάνουμε;

Αν και υπάρχουν κάποιες συμπαθητικές εναλλακτικές, δε νομίζω πως απευθύνονται σε όλους. Εδώ και λίγα χρόνια όμως (από το Μάιο του 2015) έχει αρχίσει να υλοποιείται ένα πολύ καλό λογισμικό που θα μπορούσε σύντομα να «χτυπήσει» στα ίσα το Kodi και σίγουρα έχει ξεπεράσει το PopcornTime. Αυτό το λογισμικό είναι το Stremio.

Τι ακριβώς είναι το Stremio

Πρόκειται για λογισμικό κλειστού κώδικα που χρησιμοποιεί κάποιες open source βιβλιοθήκες και συστήνεται σαν «Media Center της επόμενης γενιάς». Στην ουσία η τεχνολογία του βασίζεται σε OT, MPV.io (έναν δωρεάν και open source, cross-platform media player), libVLC, realm.

Σχεδόν 3μισυ χρόνια από την πρώτη του έκδοση, έχει σταθερή και αξιόπιστη ανάπτυξη, χωρίς βιαστικές ενσωματώσεις χαρακτηριστικών και addons, παρουσιάζοντας έτσι ένα σύνολο όπου τα πάντα δουλεύουν, διατηρώντας και ένα πολύ καλό επίπεδο χρηστικότητας και ευκολίας.

Όλες οι κριτικές που έχει μέχρι τώρα είναι πολύ καλές ενώ δεν έχει ακουστεί τίποτα κακό ή ανησυχητικό που πρέπει να μας προβληματίσει. Το χρησιμοποιώ σχεδόν από την πρώτη εβδομάδα της εμφάνισής του και έχω τις καλύτερες εντυπώσεις.

Με το Stremio λοιπόν μπορείτε να παρακολουθήσετε ταινίες και σειρές (αμερικάνικες στο σύνολό τους, αν και υπάρχουν κάποια πρόσθετα που διαθέτουν ευρωπαϊκό και ασιατικό κινηματογράφο), κανάλια στο YouTube, Twitch και άλλες πηγές.

Επίσης μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε αν έχετε συνδρομές και λογαριασμούς σε Netflix, AmazonTV, iTunes, και αυτό επειδή τα addons που διαθέτει χωρίζονται σε δυο κατηγορίες: στα επίσημα και σε αυτά της κοινότητας.

Επιπλέον, έχει δημιουργηθεί addon που περιλαμβάνει το περιεχόμενο του PopcornTime, ενώ φυσικά υπάρχει και άλλο για υπότιτλους (από το OpenSubtitles) και βέβαια τα αντίστοιχα για IMDB και TVDB. Ευχάριστη προσθήκη ήταν και το addon με το DTube, ενώ τελευταία έχει και ενήλικο περιεχόμενο (porn).

Το streaming γίνεται με τη γνωστή μέθοδο των torrents, δηλαδή P2P. Αυτό έχει τα πλεονεκτήματα αλλά και τα μειονεκτήματά του, μα, από προσωπική εμπειρία, λίγες είναι οι φορές που θα συναντήσετε κάποιο πρόβλημα μη αναπαραγωγής.

Έτσι, από προεπιλογή έρχεται με τα λίγα «επίσημα» addons. Μα στη συνέχεια, με 2-3 κλικ, μπορείτε να προσθέσετε και αυτά της κοινότητας (συνιστούμε τα: JuanCarlos, Vodo, PopcornTime, Mixer, RAR, Piratebay, Zooqle).

Ακόμα, το Stremio μπορεί να λειτουργήσει και ως Media Player, δίνοντάς σας τη δυνατότητα να αναπαράγετε περιεχόμενο από τους δίσκους σας.

Χρήση του Stremio

Έχετε δυο επιλογές. Η μια είναι να το χρησιμοποιήσετε ως «guest» και η άλλη να δημιουργήσετε λογαριασμό. Το πλεονέκτημα της δεύτερης επιλογής είναι πως μπορείτε να φτιάξετε λίστες αναπαραγωγής και να ενημερώνεστε από το ημερολόγιό του για νέα επεισόδια από σειρές και κανάλια.

Προσωπικά το χρησιμοποιώ ως guest χωρίς κάποια απαγόρευση στο να αναπαράγω το περιεχόμενο που θέλω.

Έχει κατηγορίες ανά περιεχόμενο, περίληψη και τρέιλερ, ενώ φυσικά διαθέτει και πεδίο αναζήτησης. Μειονέκτημα είναι πως δεν υπάρχει ακόμα η δυνατότητα εισαγωγής υποτίτλων που έχουμε κατεβάσει μα, παλιότερα που το είχαμε παρουσιάσει και είχε σχολιάσει ο βασικός δημιουργός του, είχα την ευκαιρία να τον ρωτήσω κάποια πράγματα και, από όσο κατάλαβα, υπάρχουν πλάνα τόσο για τη μεσοπρόθεσμη όσο και για τη μακροπρόθεσμη ανάπτυξή του, προσπαθώντας να έχουν ένα μη απογοητευτικό λογισμικό και παράλληλα να υπερπηδούν τα διάφορα νομικά προβλήματα.

Επίσης -χωρίς να σημαίνει πως υποχρεωτικά συμφωνώ- κατανόησα και τους λόγους που φοβάται να ανοίξει τον κώδικά του, τουλάχιστον αυτές τις εποχές.

Όμως παρέχει την δυνατότητα για τη δημιουργία addons, τα οποία ωστόσο πρέπει να πληρούν κάποια κριτήρια ποιότητας για να περάσουν, και όσο προχωρούν οι εκδόσεις θα βλέπουμε και άλλα, ενώ όσο εξελίσσεται η σχετική τεχνολογία θα μειώνονται και τα γνωστά προβλήματα με το streaming, buffering κλπ.

Τέλος, δίνει τη δυνατότητα διαμοιρασμού (σε socials) και μπορείτε να «στείλετε» το περιεχόμενο από τη συσκευή ή τον υπολογιστή σας κάπου αλλού (π.χ. σε μια τηλεόραση) ητα να το αναπαράγετε με τον VLC.

Για το κάθε τι που παρακολουθείτε σας δείχνει και τι συμβαίνει με το streaming ενώ οι ρυθμίσεις του είναι ελάχιστες και μόνο οι αναγκαίες, παραπάνω από απλές και κατανοητές (ρυθμίσεις και πρόσθετα, θα τα βρείτε στο επάνω αριστερό μέρος της μπάρας του, με τα αντίστοιχα εικονίδια).

Ακόμα, δίνει την επιλογή εισαγωγής λιστών αναπαραγωγής από εξωτερικές πηγές.

Κατεβάστε το Stremio

Το Stremio είναι διαθέσιμο για Linux, Windows, macOS, Android, iOS και μπορείτε να το κατεβάσετε από την ιστοσελίδα του. Υπάρχει επιλογή μεταξύ δύο εκδόσεων, της σταθερής ή της beta (3.6.5 και 4.0 αντίστοιχα αυτή την στιγμή).

Προσφέρει μόνο 64bit πακέτο φυσικά και έτοιμο εκτελέσιμο αρχείο εγκατάστασης, ανάλογα με το λειτουργικό σας σύστημα. Η έκδοση για Linux είναι AppImage, κάτι που σημαίνει πως μπορεί να εγκατασταθεί σχεδόν σε όλες τις υπάρχουσες διανομές.

Κατεβάστε τo Stremio Η ιστοσελίδα του Stremio Το Stremio στο GitHub

Μοιραστείτε μαζί μας τις σκέψεις σας

avatar
  Εγγραφή  
Ειδοποίηση για

Σας ενημερώνουμε ότι η ιστοσελίδα μας ακολουθεί ειδικό πρόγραμμα διατροφής και μασουλάει φρεσκοψημένα cookies Καλά μωρέΘέλω να μάθω περισσότερα