Αψήφησε τους κανόνες της αναδυόμενης τάξης της Πληροφορίας

Τι συμβαίνει με το Popcorn Time;

Επισκεπτόμαστε ξανά μια εφαρμογή που άλλαξε πολλά δεδομένα, συζητήθηκε, κυνηγήθηκε και ακόμα συνεχίζει να απασχολεί.

Ήταν 9 Μαρτίου του 2014 όταν το os.arena έκανε μια από τις πρώτες παρουσιάσεις στο Διαδίκτυο ενός λογισμικού που στη πορεία αποτέλεσε φαινόμενο, καθώς άλλαξε τον τρόπο με τον οποίον αντιμετωπίζαμε τα torrents, όσον αφορά το πολυμεσικό περιεχόμενο.

Αυτό ήταν το Popcorn Time. Μια υβριδική εφαρμογή streaming και torrent client ανοιχτού κώδικα που, μέσα από ένα καλαίσθητο και χρηστικό περιβάλλον, επέτρεπε σε οποιονδήποτε να παρακολουθήσει ταινίες και σειρές της επιλογής του, σχεδόν πάντα σε υψηλή ανάλυση. Χωρίς καν να χρειάζεται η διαδικασία «κατεβάσματος» μέσω torrents.

Εκτός από τους ηλίθιους τίτλους με τους οποίους το βάφτισαν (π.χ. «Netflix των φτωχών»), ελάχιστες ημέρες μετά την επίσημη δημόσια κυκλοφορία του οι νομικές φίρμες της βιομηχανίας του Χόλιγουντ έστειλαν βροχή μηνύσεων στην ομάδα ανάπτυξής του, με αποτέλεσμα να ανακοινωθεί η παύση της λειτουργίας του.

Τι είναι το Popcorn Time
Πρόκειται για μια διαδικτυακή βιβλιοθήκη βίντεο που βασίζεται στην τεχνολογία P2P, με υψηλή ποιότητα αναπαραγωγής, η οποία μπορεί να γίνει τόσο online όσο και κατεβάζοντας το βίντεο.

Η συγκεκριμένη υπηρεσία δεν έχει τους περιορισμούς και τη βραδυπορία ή τον καταιγισμό των pop-ups που έχουν αντίστοιχες online υπηρεσίες και πλατφόρμες. Οι ταινίες που περιλαμβάνει είναι στην πλειονότητά τους εμπορικές και πρακτικά τα πάντα εξαρτώνται από την ταχύτητα της σύνδεσής σας. Συγχρόνως, μπορείτε να κατεβάσετε αυτόματα οποιαδήποτε ταινία, να την κάνετε streaming μέσω ενός torrent client ή να τη δείτε από τον αναπαραγωγέα πολυμέσων που έχετε εγκατεστημένο. Είναι, φυσικά, σαφές πως αυτό μπορεί σε κάποιες χώρες να μην είναι νόμιμο.

Η ακμή και το σκληρό κυνήγι

Όπως συμβαίνει συνήθως σε τέτοιες περιπτώσεις, ακόμα κι αν έκλεισε το Popcorn Time, αμέσως μετά ξεπήδησαν δεκάδες κλώνοι του μα και η συνέχεια του ίδιου του έργου από διαφορετική ομάδα. Μάλιστα, κάποιοι από αυτούς τους κλώνους είχαν προσθέσει εξαιρετικά χαρακτηριστικά, είχαν διαμορφώσει την εμφάνισή του και είχαν εισαγάγει νέες πηγές streaming. Δυστυχώς, όλη αυτή η ευδαιμονία κράτησε λίγο περισσότερο από έναν χρόνο και στη συνέχεια άρχισαν και αυτά να σβήνουν.

Να μην ξεχνάμε πως είμαστε σε μια ταραγμένη περίοδο. Από τις αρχές της τρέχουσας δεκαετίας έχει ξεκινήσει μια μεγάλη επίθεση καταστολής σε ιστοσελίδες διαμοιρασμού και torrents, έχουν συλληφθεί οι δημιουργοί του Pirate Bay και άλλοι του χώρου, ενώ σε ΗΠΑ, Καναδά, Ευρώπη, Ιαπωνία, Αυστραλία και αλλού ασκείται πίεση στα κοινοβούλια για την εφαρμογή νομοθετημάτων που υποτίθεται πως θα προστατεύουν από την «πειρατεία», μα στην πράξη θα περιορίζουν την ελεύθερη πρόσβαση στην πληροφορία.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινούνται και τα καθεστωτικά ΜΜΕ, προσπαθώντας να χειραγωγήσουν και να δημιουργήσουν ενοχές στο κοινό. Υπενθυμίζουμε πως η «πειρατεία» είναι κάτι που υπάγεται στο διεθνές δίκαιο. Όπως και να έχει, το διάστημα μεταξύ 2011 και 2016 υπήρξε καταλυτικό σε όλο αυτό, όπως και σε άλλους τομείς, καθώς ήταν από τις πιο έντονες περιόδους «κρίσεων» στην υφήλιο. Το θέμα πάντως είχε και εξακολουθεί  να έχει πολιτική διάσταση.

Πληροφορία
Ο όρος «πειρατεία» χρησιμοποιείται από τις πολυεθνικές του θεάματος για να περιγράψει την ηθελημένη καταπάτηση των πνευματικών δικαιωμάτων σε εμπορική κλίμακα.

Οι περισσότερες streaming και torrent ιστοσελίδες σήμερα είναι νεκρές. Όπως είναι λοιπόν αναμενόμενο, το Popcοrn Time δε λειτουργεί. Είδαμε να εμφανίζονται παλιότερα 4-5, ίσως και περισσότερα, διαφορετικά «Popcorn Time». Σύντομα φάνηκε πως κάποια εξ αυτών δρούσαν σαν κανονικά ransomware, ενώ για άλλα λεγόταν πως συνέλεγαν διευθύνσεις ΙΡ και άλλα δεδομένα χρηστών. Κυκλοφορούσε κάποτε μέχρι και -δημοφιλής και καλοφτιαγμένος- κλώνος που είχε κλειστό τον κώδικα του, αν και ήταν εμφανές πως βασιζόταν στον πρωταρχικό κώδικα του Popcorn Time.

Pop corn με… βούτυρο

Κάπως έτσι, και με συνεχείς αλλαγές σε domains, τον Οκτώβριο του 2015 εμφανίστηκε μια ανακοίνωση. Κατά τα φαινόμενα, προερχόταν από την «επίσημη» ομάδα ανάπτυξης και έκανε λόγο για το Butter, μια εφαρμογή που θα κάνει stream μόνο νόμιμο περιεχόμενο, το οποίο δεν υπόκειται σε πνευματικά δικαιώματα.

Το νέο αυτό έργο, το οποίο φιλοξενείται στο GitHub, είναι στην ουσία το Popcorn Time που τόσο αγαπήσατε, αφαιρώντας όλα εκείνα τα χαρακτηριστικά που έκαναν τον κόσμο επιφυλακτικό. Το Butter δημιουργείται έτσι ώστε ο καθένας να μπορεί να συμβάλει στην ανάπτυξή του, τόσο στις υπηρεσίες για τους σταθερούς υπολογιστές όσο και για τις τις εφαρμογές των κινητών τηλεφώνων, δίνοντάς σας τη δυνατότητα να κάνετε streaming ταινιών και αρχείων από το Bittorrent (και άλλες πηγές, αλλά περισσότερα για αυτό αργότερα) με έναν κομψό και εύκολο τρόπο. Ελπίζουμε να εξαλείψουμε τις αμφιβολίες των προγραμματιστών, ώστε να μπορέσουμε να συνεχίσουμε να κάνουμε αυτό που αγαπάμε: να προσφέρουμε μια υπέροχη εμπειρία στους χρήστες μας.

Θυμάμαι πολύ έντονα εκείνη την εποχή, καθώς παρακολουθούσαμε τις εξελίξεις και ενημερώναμε συνεχώς για το συγκεκριμένο θέμα και γενικότερα για την κατάσταση της «πειρατείας». Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να έχουμε επικοινωνία με αρκετούς ανθρώπους εκ των έσω και έτσι είχαμε τόσο την είδηση πριν βγει όσο και μια σχετικά καλή εικόνα για το τι συμβαίνει.

Γνωρίζαμε εξαρχής πως το Butter ήταν στην ουσία απόπειρα προστασίας του καθαρού κώδικα του Popcorn Time, δεν θα είχε εξέλιξη και απλά στις μελλοντικές εκδόσεις της εφαρμογής θα υπήρχε μια κατηγορία που θα περιλάμβανε και το ελεύθερα προσβάσιμο περιεχόμενο.

Η κατάσταση σήμερα

Μεσολάβησε ένα διάστημα όπου είδαμε μια ατελείωτη σειρά από Popcorn Time addons για το Κodi (σ.σ. σχεδόν όλα ήταν κακόβουλα) και επιστρέψαμε στον οργασμό των διαθέσιμων κλώνων για υπολογιστές και συσκευές, αν και την παρούσα στιγμή είναι ελάχιστες οι εφαρμογές που παρουσιάζονται σαν «το παλιό, το καλό, το ορθόδοξο» Popcorn Time.

Αν και το πρόβλημα εστιάζεται κυρίως σε Windows και Android, κανένας δε θα ήθελε ένα κακόβουλο λογισμικό στο Linux μηχάνημά του. Έχουν επίσης εμφανιστεί και κάποιες εκδόσεις που χρησιμοποιούν το hardware και τη σύνδεσή σας προκειμένου να κάνουν mining με cryptojacking. Έτσι, θα πρέπει να ξέρετε τι θα εγκαταστήσετε, καθώς για αυτό είστε υπεύθυνοι εσείς και μόνο.

Όμως, ποιος και πώς θα μπορούσε να ξέρει ποιο είναι το «καλό» Popcorn Time; Η απάντηση είναι κανένας, αφού τα δεδομένα αλλάζουν συνεχώς και πόσο μάλλον σε ένα τόσο ευαίσθητο και ευμετάβλητο «σύμπαν». Έχει να κάνει και με την εγκυρότητα των ιστοσελίδων που δίνουν τους συνδέσμους λήψης αλλά και με το τι αναφέρεται σχετικά στο Διαδίκτυο (αν και για το δεύτερο χρειάζεται πολύ φιλτράρισμα στα όσα διαβάζετε).

Τέλος πάντων, ας πούμε πως μέχρι πρότινος μια «καλή» έκδοση ήταν αυτή της κοινότητας του YIFY, που δυστυχώς είχε κακή κατάληξη. Από εκεί και πέρα, μέχρι και ελάχιστη ώρα πριν την δημοσίευση του παρόντος, εντοπίσαμε πέντε συνολικά εκδοχές του. Με λίγο ψάξιμο επιβεβαιώσαμε ποιες ήταν οι κακές, αν και γνωρίζαμε εκ των προτέρων ποιο είναι αυτό που πρέπει να κατεβάσουμε, καθότι ήδη το είχαμε επιβεβαιώσει.

Κατεβάστε το «ασφαλές» Popcorn Time

Αυτήν τη στιγμή υπάρχει η έκδοση 3.10 (Οκτώβριος 2018) για Linux (64bit και 32bit), για macOS (10.7 και πάνω) και Windows (από 7 και πάνω), η 2.9, για Android (4.0.3 και πάνω, για διάφορες αρχιτεκτονικές), καθώς και η 1.4 (beta) για Android TV (5.0 και πάνω).

Κατεβάστε το Popcorn Time

Θα επαναλάβω και θα ξεκαθαρίσω πως το τι βάζουμε στις συσκευές μας είναι αποκλειστικά και μόνο προσωπική μας ευθύνη. Εμείς, ως ιστοσελίδα, παρουσιάζουμε αυτό που έχουμε δοκιμάσει, έχουμε ψάξει και γνωρίζουμε. Και βέβαια, με τα δεδομένα της κάθε χρονικής στιγμής. Είναι ευνόητο πως δεν ευθυνόμαστε για το περιεχόμενο.

Προσοχή
Θα πρέπει να θυμάστε πως αυτή η εφαρμογή -και, κανονικά, κάθε εφαρμογή του είδους- δε χρειάζεται δικαιώματα root προκειμένου να εγκατασταθεί και να τρέξει.

Όσον αφορά το Linux, τα προτεινόμενα βήματα για να το τρέχετε είναι τα παρακάτω:

  • Αποσυμπιέστε το αρχείο που θα κατεβάσετε
  • Μετακινήστε τον αποσυμπιεσμένο φάκελο οπουδήποτε θέλετε (αλλά όχι στην Επιφάνεια Εργασίας)
  • Ανοίξτε αυτόν τον αποσυμπιεσμένο φάκελο (βάσει της τρέχουσας έκδοσης, θα ονομάζεται «Popcorn-Time-0.3.10-Linux-64» ή «Popcorn-Time-0.3.10-Linux-32») και κάντε διπλό κλικ στο αρχείο «Popcorn-Time»
  • Αν δε σας τρέξει, ελέγξτε αν το συγκεκριμένο αρχείο είναι εκτελέσιμο
  • Αν συνεχίζει να μην τρέχει, τότε ανοίξτε το τερματικό σας και σύρετε εκεί αυτό το αρχείο, πατώντας μετά Enter

Σε ορισμένες περιπτώσεις, ανάλογα με τη διανομή, ενδέχεται να χρειαστεί η εγκατάσταση των πακέτων libcanberra-gtk-module και libgconf-2-4.

Aν τυχόν η εφαρμογή φορτώνει κανονικά μα όταν κάνετε κλικ στις μικρογραφίες δε σας ανοίγει καμία ταινία, απλά κάντε δεξί κλικ στο παράθυρο και επιλέξτε «Προσομοίωση επανεκκίνησης προγράμματος περιήγησης»:

Διόρθωση σφάλματος στο Popcorn Time

Ούτε εντολές θα χρειαστεί να δώσετε, ούτε αντιγραφές αρχείων να κάνετε, ούτε τίποτα άλλο. Απλά θα το τρέχετε μέσω του τερματικού σας (μπορείτε να κάνετε και σχετική συντόμευση στο μενού σας), έχοντας έτσι και επιπλέον πληροφορίες για τυχόν σφάλματα.

Η οθόνη εκκίνησης του Popcorn Time

Όπως θα δείτε, το παράθυρό του πλέον ονομάζεται «Butter», ενώ κατά τα άλλα θα βρείτε το γνωστό Popcorn Time. Το περιεχόμενο είναι φυσικά ενημερωμένο, ενώ υπάρχει και η γνωστή, καλή κατηγοριοποίηση, η προσθήκη «αγαπημένων», η επιλογή προβολής ή ανεβάσματος υποτίτλων αλλά και η δυνατότητα εισαγωγής torrent αρχείου/magnet συνδέσμου.

Οικείες είναι και οι ρυθμίσεις του, όπου έχει και την επιλογή να το συνδέσετε με λογαριασμούς σας σε Trakt, TVShow Time και OpenSubtitles (κάτι που θα ήταν καλό να μην κάνετε με ένα ενεργό email σας).

Για την κάθε ταινία δείχνει τους ενεργούς seeders και οι ανάλογες ενδείξεις (πράσινη, πορτοκάλι, κόκκινη) είναι σαφείς. Μπορείτε να επιλέξετε ποιότητα εικόνας (συνήθως 720p και 1080p) ενώ η αναζήτηση περιεχομένου είναι ακριβέστατη.

Το βουτυρωμένο Popcorn Time Λήψη ταινίας στο Popcorn Time Οι ρυθμίσεις του Popcorn Time

Αυτός είναι ο πιο απλός και ασφαλής τρόπος, σήμερα, ούτως ώστε να τρέχετε το Popcorn Time στον υπολογιστή σας.

Η ιστοσελίδα του Popcorn Time

3
Μοιραστείτε μαζί μας τις σκέψεις σας

avatar
2 Νήματα σχολίων
1 Απαντήσεις νήματος
0 Ακόλουθοι
 
Σχόλιο με τις περισσότερες αντιδράσεις
Πιο ενδιαφέρον νήμα
2 Σχολιαστές
constantinosΧάρης Πρόσφατοι σχολιαστές
  Εγγραφή  
νεότερο παλιότερο περισσότερο ψηφισμένο
Ειδοποίηση για
Χάρης
Επισκέπτης
Χάρης

Αυτά τα Pop Corn, Kodi, δε νομίζω να έχουν τις σειρές του Star Trek (και τις σαιζόν). Είχα παρακολουθήσει πριν χρόνια στο YT σχεδόν όλο το Deep Space 9, όλο το The next generation (με τον Pickard), και περίπου όλο το Voyager (με την Janeway). Ακόμα, είχε και τα classics της δεκαετίας του 60 με τον Kirk, τον Sulu και τον Spok. Όμως, δεν ήταν εκεί όλα τα επεισόδια. Έψαξα αργότερα στο tainiesonline αλλά ούτε και εκεί είχε, εκτός από μερικές ταινίες Star Trek. Απογοήτευση. Ξαφνικά, κατά τύχη έπεσα στο gamato και εκεί τι χαρά και ενθουσιασμός! Είχε όλες τις… Διαβάστε περισσότερα »

Χάρης
Επισκέπτης
Χάρης

Ξέχασα να πω ότι δυστυχώς στο gamato δεν παίζουν όλα τα επεισόδια κάθε σειράς. Αλλά μερικά παίζουν. Στα περισσότερα λέει πως είναι deleted η corrupted, και οι ταχύτητες παρακολούθησης δεν είναι καλές. Επίσης ούτε λόγος για HD. Αλλά, “Μπρος ολότελα, καλή ειν’ κι’ η Παναγιώταινα”.

Σας ενημερώνουμε ότι η ιστοσελίδα μας ακολουθεί ειδικό πρόγραμμα διατροφής και μασουλάει φρεσκοψημένα cookies Καλά μωρέΘέλω να μάθω περισσότερα