Αψήφησε τους κανόνες της αναδυόμενης τάξης της Πληροφορίας

Τι θα φέρει η εξαγορά της Red Hat από την IBM;

Η IBM εδραιώνει την παντοκρατορία της στο cloud computing και ισχυροποιεί τη θέση της στον χώρο του Ανοιχτού Κώδικα. Τι σημαίνει αυτό για το Linux;

Aν, ακόμα και 1-2 χρόνια πριν, μάθαινα πως εξαγοράστηκε η Red Hat, θα το θεωρούσα ετεροχρονισμένο πρωταπριλιάτικο αστείο. Όμως, έχοντας φτάσει στο 2018, δε θα έλεγα πως αποτέλεσε έκπληξη η ανακοίνωση της εξαγοράς της από την ΙΒΜ.

Οι βάσεις τέθηκαν την τρέχουσα δεκαετία και οι επιχειρηματικές συμφωνίες στον χώρο του Linux και του Ανοιχτού Κώδικα είναι πια κάτι αναμενόμενο, αν όχι αυτονόητο. Δεν ήταν η πρώτη και σίγουρα δε θα είναι η τελευταία μα η εξαγορά της Red Hat, έναντι του ποσού των 34 δισεκατομμυρίων δολαρίων, πιθανότατα θα αποτελέσει μακροχρόνιο ρεκόρ. Ρισκάρω να στοιχηματίσω κιόλας πως ανάλογες κινήσεις θα είναι καθημερινότητα στο άμεσο μέλλον.

Εδώ οι απόψεις διίστανται, καθώς οι υπέρμαχοι της «ελεύθερης αγοράς» -η λαίλαπα των φιλελεύθερων δηλαδή- πανηγυρίζουν για αυτό και μάλλον αναμένουν την ιδιωτικοποίηση των πάντων (καθώς, όπως ισχυρίζονται, μόνο ο ιδιωτικός τομέας είναι έντιμος και μπορεί να προσφέρει στην ανθρωπότητα). Από την άλλη, υπάρχουν και εκείνοι που προσπαθούν να θυμίσουν ότι το Linux και μια ακόμα γκάμα λογισμικού δεν αναπτύχθηκαν από εταιρείες μα από ανεξάρτητους εθελοντές σε ολόκληρο τον πλανήτη.

Αν θέλουμε να είμαστε ρεαλιστές όμως, η γνώμη των δεύτερων δεν έχει σημασία, όπως σημασία δεν έχει και το πώς ξεκίνησε το κάθε τι.

Αν δεν υπήρχαν οι εταιρείες να συνεισφέρουν στον πυρήνα Linux, τώρα δε θα είχαμε τίποτα.

Αυτή η φράση αποτελεί τη μόνιμη επωδό εδώ και κάμποσα χρόνια. Έχει ειπωθεί και γραφτεί τόσες φορές που πλέον ο επιχειρηματολογικός αντίλογος συναντάει τοίχο, αφού στο μυαλό του καθενός ισχύει κάτι του στυλ: «αν δεν ήταν η Microsoft να συνεισφέρει γραμμές κώδικα και να χρηματοδοτεί, τώρα ίσως και να μην υπήρχε Linux ή να ήταν μια ασχολία για λίγους geeks».

Βέβαια, τα περισσότερα από αυτά κινούνται στn σφαίρα της ηλιθιότητας καθώς πολλοί παραβλέπουν το ότι η Red Hat (μα και άλλες εταιρείες) γιγαντώθηκαν χάρη στο ΕΛ/ΛΑΚ και το Linux. Όπως και να έχει, η τεχνολογία είναι άρρηκτα δεμένη με την οικονομία και σαφώς ήταν και είναι πολιτικοποιημένη.

Όμως, ως γνωστόν, κάθε δράση προκαλεί αντίδραση και κάθε ενέργεια επιφέρει επιπτώσεις. Για το ποιες θα είναι αυτές στη συγκεκριμένη περίπτωση, μόνο υποθέσεις μπορούμε να κάνουμε την παρούσα χρονική στιγμή. Θεωρώ ότι η επόμενη τριετία θα δείξει τι θα ακολουθήσει.

Συντρέχουν λόγοι ανησυχίας; Αυτό μάλλον έχει να κάνει (και) με την πολιτική οπτική του καθενός σε θεωρητικό επίπεδο. Επειδή σε πρακτικό, ακόμα και ο πιο ακραίος φιλελεύθερος, αν στερηθεί κάτι που ως τώρα είχε τζάμπα, μετατρέπεται σε έναν μικρό Μαρξ.

Οι λόγοι της εξαγοράς

Ας τα δούμε λίγο καλύτερα αυτά, ξεκινώντας από τον κολοσσό της τεχνολογίας που ονομάζεται ΙΒΜ, άσχετα αν -από δικές της, κακές τελικά, επιλογές- δεν έχει πια την αίγλη των 70s-80s. Μην ξεχνάτε πως οι υπολογιστές που έχουμε, η αρχιτεκτονική x86, αποτελούν δικά της επιτεύγματα. Η IBM λοιπόν κατέχει έναν τεράστιο αριθμό από πατέντες που, αν θελήσει, θα μπορούσε με αυτές να δώσει άλλη ώθηση στον Ανοιχτό Κώδικα.

Δε μπορούμε να προβλέψουμε ποια θα είναι η επόμενη κίνηση, ας μην παραβλέπουμε όμως το γεγονός ότι η IBM είναι εκ των ιδρυτών του Open Invention Network (το ίδιο και η Red Hat), μιας -εταιρικής- κοινότητας που ακολουθεί μη επιθετική πολιτική πατεντών. Αυτό ακριβώς πράττει και η ίδια η Red Hat εδώ και αρκετά χρόνια, αγοράζοντας πατέντες τις οποίες έπειτα θέτει υπό καθεστώς ανοιχτότητας.

Δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ακόμα πως η IBM είναι μέλος του Linux Foundation και έχει σημαντική συνεισφορά στην ανάπτυξη του πυρήνα Linux, ενώ προγραμματιστές της έχουν συμβάλει κατά καιρούς σε αρκετά σημαντικά έργα Ανοιχτού Λογισμικού, με κορυφαίο το Eclipse. Σαφώς δεν εξυμνούμε τις δύο εταιρείες, δε θα μπορούσαμε όμως να μην αναφέρουμε τα γεγονότα ως έχουν.

Ίσως η IBM, μετά από σχεδόν τρεις δεκαετίες και την -ατυχή για αυτήν- συμφωνία με τον Bill Gates, επιθυμεί να ξαναμπεί στο προσκήνιο και να διεισδύσει στην καταναλωτική αγορά, όπως έχουν γράψει αρκετοί μετά την δημοσίευση της εξαγοράς. Προσωπικά, δεν νομίζω πως η κίνηση αυτή δείχνει κάτι τέτοιο, χωρίς φυσικά να αποκλείω ότι μπορεί και να αποτελεί ένα από τα αμεσομελλοντικά σχέδιά της.

Η ΙΒΜ θέλει να ανταγωνιστεί τις εταιρείες που βρίσκονται πίσω από το SUSE Linux Enterprise και το Ubuntu (όχι το desktop, προφανώς), με σαφή στόχευση στο cloud computing. Αυτό δείχνει ξεκάθαρα η συγκεκριμένη εξαγορά, τουλάχιστον σε πρώτο πλάνο. Το πελατολόγιο της Red Hat άλλωστε είναι πολύ ισχυρό στον χώρο του enterprise. Το RHEL αλλά και το CentOS είναι δοκιμασμένες και αξιόπιστες λύσεις στον τομέα τους, και χρησιμοποιούνται ευρέως από εταιρικούς γίγαντες. Προφανώς αυτό σημαίνει, μεταξύ άλλων, πως θα αυξηθεί το ήδη ακριβό κοστολόγιο της Red Hat στις enterprise υπηρεσίες, μα δεν είναι κάτι που μας ενδιαφέρει άμεσα.

H επόμενη μέρα και τα ερωτήματα

Τα ερωτήματα είναι άλλα και πιο σοβαρά για εμάς. Καταρχάς, τι θα συμβεί με την ανάπτυξη του GNOME; Οι προγραμματιστές της Red Hat έχουν τον κύριο λόγο σε αυτή —χωρίς βέβαια αυτό να σημαίνει πως έκαναν πάντα τις καλύτερες επιλογές. Πολύ φοβάμαι πως εδώ θα υπάρξει καμπή, αφού πλέον δε θα έχει τόση σημασία η αιχμή στο desktop μα το ενδιαφέρον θα επικεντρωθεί ακόμα περισσότερο στους servers και τις υπηρεσίες γύρω από αυτούς.

Και αυτό γεννά το αμέσως επόμενο ερώτημα: τι θα γίνει με το Fedora, την κοινοτική διανομή που αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα πεδία πειραματισμού της Red Hat; Το Fedora συγκαταλέγεται στις μεγάλες διανομές Linux αλλά όχι λόγω της βάσης χρηστών που έχει. Θεωρείται μεγάλη διανομή επειδή τολμάει και εισάγει κάθε νέα τεχνολογία και καινοτομία πολύ πριν από κάθε άλλη, ενώ συγχρόνως έχει αυστηρές και απαρέγκλιτες γραμμές όσον αφορά το τι περιέχει, με ένα μεγάλο απαγορευτικό σε κάθε τι που δεν είναι ΕΛ/ΛΑΚ. Το Fedora λοιπόν, με τον δικό του τρόπο, είναι σημαντικό και μοναδικό στο Linux οικοσύστημα.

Οι σχετικές πληροφορίες μέχρι στιγμής είναι καθησυχαστικές και δείχνουν πως δε θα αλλάξει κάτι στη στρατηγική της Red Hat. Θα διατηρηθούν οι εγκαταστάσεις, τα εμπορικά σήματα και οι πρακτικές της. CEO θα παραμείνει ο Jim Whitehurst, ο οποίος θα αναφέρεται στη CEO της ΙΒΜ, Ginni Rometty, έχοντας και μια θέση στο τραπέζι του συμβουλίου της εταιρείας. Η Red Hat δηλαδή θα έχει την ανεξαρτησία της εντός της IBM, σύμφωνα με δηλώσεις του ιδίου.

Αν αναλογιστούμε την πορεία της τεχνολογίας και την επικράτηση του cloud και των συναφών, μπορούμε εύκολα να συμπεράνουμε πως με αυτήν την εξαγορά η ΙΒΜ γίνεται ο μεγαλύτερος cloud πάροχος παγκοσμίως. Μια ιδιομορφία στην όλη υπόθεση είναι πως η Red Hat έχει πελάτες εταιρικούς αντιπάλους της IBM, όπως οι Google και Amazon. Αυτό δεν είναι στις προθέσεις της ΙΒΜ να το αλλάξει, μα επιθυμεί την διατήρηση αυτών των πελατειακών σχέσεων, όπως τόνισε και η Ginni Rometty.

Ο δε Paul Cormier, πρόεδρος του τομέα Προϊόντων και Τεχνολογιών της Red Hat, περιγράφει τη «δέσμευση της IBM για την διατήρηση όσων έχουν κάνει τη Red Hat επιτυχημένη» ως «τεράστια ευκαιρία» για την Red Hat και την ευρύτερη κοινότητα Ανοιχτού Κώδικα.

Όπως βλέπετε, υπάρχουν γενικότητες και ένα μοντέλο που είναι κάπως σύνηθες σε τέτοιες εξαγορές (το ίδιο ακριβώς εφάρμοσε και η Microsoft με την εξαγορά του GitHub), μα ως τώρα δεν έχει ειπωθεί κουβέντα ούτε για το Fedora αλλά ούτε και για το RHEL. Aυτά δηλαδή που αφορούν το desktop και το enterprise Linux αντίστοιχα.

Αν υποθέσουμε πως όλα θα κυλήσουν ομαλά και πως η ΙΒΜ θα έχει τα αναμενόμενα κέρδη από αυτήν την τεράστια εξαγορά (σχεδόν 60% πάνω από την ονομαστική τους αξία αγόρασε τις μετοχές της Red Hat), ίσως να μην υπάρξουν επιπτώσεις. Τουλάχιστον όχι στα επόμενα χρόνια. Αν όμως δεν ικανοποιηθούν οι προσδοκίες ή αν οι μέτοχοι γίνουν πιο άπληστοι, τότε είναι βέβαιο πως η ΙΒΜ θα κατεβάσει τον διακόπτη.

Όλα αυτά θα αρχίσουμε να τα βλέπουμε από το καλοκαίρι του 2019, όταν θα έχουν ολοκληρωθεί και εγκριθεί από τα μετοχικά συμβούλια των δυο εταιρειών οι διαδικασίες που αφορούν τις κανονιστικές εγκρίσεις. Το μόνο βέβαιο είναι πως, αν όλα πάνε βάσει του σχεδιασμού, από τον Αύγουστο του 2019 η ΙΒΜ θα γίνει η κυρίαρχη δύναμη στο open source computing.

Συνυπολογίζοντας το ότι η Microsoft βρίσκεται ήδη μέσα στην Canonical (πέστε να με φάτε), είναι προφανές πως το «ιδιοταγές Linux» θα αποτελέσει την καθεστηκυία τάξη από την επόμενη δεκαετία.

Όλα αυτά θα μπορούσαν να είχαν εντελώς διαφορετική τροπή. Αν το Free Software Foundation του Stallman αξιοποιούσε τους πόρους του Ιδρύματος σύμφωνα με τα όσα διακηρύσσει, τότε εδώ και αρκετά χρόνια θα είχαμε όχι μόνο ένα λειτουργικό σύστημα GNU μα πιθανότατα και hardware για αυτό. Όμως όχι, έχουμε μείνει κολλημένοι στο Emacs εδώ και 30 χρόνια.

Όλα τα παραπάνω αποτελούν προσωπικές απόψεις και μόνο. Πιστεύω όμως ότι οι εποχές που έρχονται θα ποινικοποιήσουν -με ή χωρίς εισαγωγικά- το ελεύθερο, το δωρεάν, την αλληλεγγύη και τις κοινότητες, σε κάθε τομέα.

11
Μοιραστείτε μαζί μας τις σκέψεις σας

avatar
3 Νήματα σχολίων
8 Απαντήσεις νήματος
0 Ακόλουθοι
 
Σχόλιο με τις περισσότερες αντιδράσεις
Πιο ενδιαφέρον νήμα
8 Σχολιαστές
DarkGothernesto67SalokinΧάρηςFREEDOM Πρόσφατοι σχολιαστές
  Εγγραφή  
νεότερο παλιότερο περισσότερο ψηφισμένο
Ειδοποίηση για
Comm Enter
Επισκέπτης
Comm Enter

εγω περιμενω να δω τι θα λετε στην επομενη fosscomm και τι θα φταιει την επομενη φορα που θα ψοφανε τα ερμα. Αλλά οχι ο ουρανος ειναι κιτρινος και το ανοιχτο λογισμικο νικησε και αναγκασε τις εταιρειες να συμβαλλουν και οσοι ελεγαν κατι άλλο τους καταδικαζαμε με τη γνωστη σιγουρια του ξερετε ποιου. Καπως επρεπε και να συμπορευτουμε και με τις εταιρειες άλλωστε αν θελουμε να βγαζουμε το ψωμακι μας και ταυτοχρονα να προωθουμε το δηθενιάρικο lifestyle μας ως ριζοσπαστικο και προοδευτικο και «ανοιχτομυαλο» στο χωριο μας. κακο το σχόλιο αλλά δεν αντεξα γιατι το υφος των χιλιων καρδιναλιων ορισμενων… Διαβάστε περισσότερα »

FREEDOM
Επισκέπτης
FREEDOM

Η προσπάθεια σύνδεσης της τεχνολογίας με την πολιτική και μάλιστα μονόπλευρα, είναι τουλάχιστον ατυχής.

Χάρης
Επισκέπτης
Χάρης

Η εξαγορά σίγουρα δεν γίνεται χωρίς κίνητρα. Μερικά από αυτά μπορεί να είναι τα παρακάτω: 1. Άνοδος της μετοχής διαμέσου της εξαγοράς. Πράγματι, η εταιρία δείχνει να ισχυροποιείται, με συνέπεια την άνοδο της τιμής της μετοχής, αλλά και την τόνωση της θέσης της στην αγορά. Πράγμα που χρειάζεται, σε μια εποχή ανταγωνισμού από άλλες όπως Apple. 2. Επίσημη χρήση και επέκταση του Λ/Σ Red Hat Linux στους εξυπηρετητές, και πελάτες της εταιρίας (Workstations). Η IBM δεν είχε μια δυνατή έκδοση του Linux για τους πελάτες της, ενώ τώρα θα εγκαθιστά επίσημα το RHEL στους servers που πουλάει, και στη συνέχεια… Διαβάστε περισσότερα »

Σας ενημερώνουμε ότι η ιστοσελίδα μας ακολουθεί ειδικό πρόγραμμα διατροφής και μασουλάει φρεσκοψημένα cookies Καλά μωρέΘέλω να μάθω περισσότερα