Αψήφησε τους κανόνες της αναδυόμενης τάξης της Πληροφορίας

Την εβδομάδα που φεύγει… #1

Ανοιχτή Πρόσβαση, trolls, μυστικές συμφωνίες και χαζές ευπάθειες

Υποδεχόμαστε το Σεπτέμβριο με μια καινούργια στήλη, που θα περιέχει ενδιαφέρουσες εξελίξεις της εβδομάδας που τελειώνει. Ελπίζουμε να σας φανεί χρήσιμη.

Ξεκινάμε μια νέα, εβδομαδιαία ενότητα όπου θα καταγράφονται σημαντικές ειδήσεις σχετικά με το Ελεύθερο Λογισμικό αλλά και την τεχνολογία γενικότερα. Χωρίς ιδιαίτερο σχολιασμό από εμάς, απλά ό,τι αλιεύσαμε και θεωρούμε σημαντικό να γνωρίζετε. Ας δούμε λοιπόν τι συνέβη τις τελευταίες μέρες.

Άντρας φυλακίστηκε επειδή αρνήθηκε να δώσει τον κωδικό πρόσβασης του Facebook.

Ο Stephen Nicholson, ύποπτος για τη δολοφονία της μαθήτριας Lucy McHugh στο Ηνωμένο Βασίλειο, καταδικάστηκε σε φυλάκιση με την κατηγορία της παρακώλυσης της δικαιοσύνης γιατί παραβίασε τη σχετική Νομοθετική Ρύθμιση περί Διερευνητικών Δυνάμεων, αρνούμενος να αποκαλύψει τον κωδικό για το λογαριασμό του στο Facebook. Ο ίδιος δήλωσε ένοχος για αυτήν την κατηγορία.

Ο Steve Bannon θέλει να κρατικοποιήσει τα δεδομένα του Facebook και της Google.

Σε ένα θέμα που επανήλθε στην επικαιρότητα, ο Bannon (Cambridge Analytica, πρώην σύμβουλος στρατηγικού σχεδιασμού του Donald Trump) επανέλαβε σε συνέντευξή του στο CNN την επιθυμία του να τεθούν τα δεδομένα των δύο τεχνολογικών κολοσσών υπό κρατικό έλεγχο.

Η Καλιφόρνια ψήφισε νομοσχέδιο υπέρ της Ανοιχτής Πρόσβασης στην επιστημονική έρευνα.

Έπειτα από, πρωτοφανή ίσως, ομοφωνία σε θέμα τέτοιου ενδιαφέροντος, η πολιτεία των Η.Π.Α. οδηγήθηκε στην ψήφιση του νομοσχεδίου A.B. 2192, σύμφωνα με το οποίο οι επιστημονικές έρευνες που χρηματοδοτούνται από την πολιτεία αυτή θα γίνονται διαθέσιμες για το ευρύ κοινό το αργότερο σε ένα χρόνο από τη δημοσίευσή τους.

Μυστική συμφωνία μεταξύ Google και Mastercard για την παρακολούθηση των πωλήσεων.

Τίποτα δε μένει κρυφό. Οι δύο εταιρείες σύναψαν συμφωνία η οποία, μεταξύ άλλων, θα προσδώσει στη Google τη δυνατότητα να καταγράφει τις δαπάνες λιανικών πωλήσεων (των καθημερινών ανθρώπων εννοείται) που γίνονται με χρήση της παραπάνω κάρτας, μέσα από τις διαφημίσεις της.

Ευπάθειες στα «έξυπνα» τηλέφωνα 11 κατασκευαστών, από εντολές για modems του 1980.

Μπορεί η τεχνολογία να εξελίσσεται αλλά δεν παύει να εμπεριέχει και «απολιθώματα». Ήρθε λοιπόν το παρελθόν για να μας θυμίσει πως το παρόν δεν είναι άτρωτο.

Νέα τεχνολογία για την καταπολέμηση των διαδικτυακών trolls.

Εταιρεία διαχείρισης ηλεκτρονικών ταυτοτήτων δημιούργησε τεχνολογία που υπόσχεται να απαλλάξει τις ιστοσελίδες από τα trolls, συνδυάζοντας blockchain και end-to-end κρυπτογράφηση.

Μοιραστείτε μαζί μας τις σκέψεις σας

avatar
  Εγγραφή  
Ειδοποίηση για

Σας ενημερώνουμε ότι η ιστοσελίδα μας ακολουθεί ειδικό πρόγραμμα διατροφής και μασουλάει φρεσκοψημένα cookies Καλά μωρέΘέλω να μάθω περισσότερα