Αψήφησε τους κανόνες της αναδυόμενης τάξης της Πληροφορίας

Την εβδομάδα που φεύγει… #6

Επιθέσεις εκ Κίνας και ο επικίνδυνος κόσμος που αποκαλούμε «Διαδίκτυο»

Κάποιοι φαίνεται ότι παλεύουν ακόμα για τα διαδικτυακά δικαιώματα, ενώ τελικά ούτε το «καλό» streaming δε σταμάτησε την «κακή» πειρατεία.

Το 21,57% των λογαριασμών σε υπηρεσίες cloud είναι προϊόν απάτης, σύμφωνα με έρευνα

Αυτό προκύπτει από 1,1 δισ. ενεργούς λογαριασμούς, 1,5 εκ. email domains, 231.000 τύπους συσκευών, και 562 παρόχους cloud hosting/data centers που αναλύθηκαν για το DataVisor Fraud Index Report. Τα δεδομένα αντλήθηκαν το διάστημα μεταξύ Απριλίου και Ιουνίου 2018 και το ποσοστό των κακόβουλων λογαριασμών σε ορισμένες υπηρεσίες μπορεί να ξεπερνάει το 75%.

«Διαδικτυακή Διακήρυξη των Δικαιωμάτων» στα σκαριά

Έτσι υπόσχονται οι Δημοκρατικοί στις Η.Π.Α., έχοντας μάλλον συνειδητοποιήσει το τρομακτικό μέγεθος αρκετών εταιρειών που εμπλέκονται με το Διαδίκτυο. Το σχέδιο προέκυψε έπειτα από συνομιλίες με προσωπικότητες του χώρου, μεταξύ των οποίων και ο Tim Berners-Lee, και περιλαμβάνει δέκα (αυτονόητες αλλά σχεδόν πάντα παραβιαζόμενες σε κάποιο βαθμό) Αρχές.

Η Καλιφόρνια θα απαγορεύσει τα αδύναμα passwords από το 2020

Με μια σειρά πρόσφατων αποφάσεών της η συγκεκριμένη Πολιτεία φαίνεται να πηγαίνει κόντρα στο ρεύμα. Έτσι, το νομοσχέδιο με την ονομασία «Information Privacy: Connected Devices» θα υποχρεώνει τους κατασκευαστές ηλεκτρονικών συσκευών με δυνατότητα διαδικτυακής σύνδεσης που παράγονται ή πωλούνται στην Καλιφόρνια είτε να εφοδιάζουν την κάθε μία με έναν μοναδικό κωδικό είτε να αφήνουν την επιλογή στο χρήστη κατά την πρώτη λειτουργία. Κοινοί ή hardcoded κωδικοί θα απαγορεύονται.

Ο μεγάλος αριθμός streaming υπηρεσιών προκάλεσε αύξηση των ποσοστών της πειρατείας

Όχι, δεν είναι αστείο. Ποιοτικό περιεχόμενο σε προσιτές τιμές υπόσχονται όλοι, όταν όμως εφαρμόζονται κατά κόρον συμφωνίες αποκλειστικότητας, ο καταναλωτής είναι αδύνατο να καλυφθεί από μία και μόνο υπηρεσία και βέβαια δεν πληρώνει δύο και τρεις διαφορετικές συνδρομές. Έτσι, καταφεύγει στην παλιά, καλή λύση της πειρατείας του περιεχομένου.

Προβλήματα για την ιστοσελίδα των WikiLeaks

Έχει παρατηρηθεί το φαινόμενο της εξαφάνισης τμημάτων περιεχομένου, αρκετοί σύνδεσμοι που δε λειτουργούν ή έχουν αφαιρεθεί, όπως επίσης και επεμβάσεις σε αρχεία και αλλαγές σε ημερομηνίες τελευταίας τροποποίησης. Οι λόγοι δεν έχουν γίνει ακόμα γνωστοί, το πρόβλημα όμως φαίνεται να προέκυψε την ίδια περίοδο με την απόσυρση του Julian Assange από τη θέση του αρχισυντάκτη, ενώ η μοναδική δήλωση της ιστοσελίδας επί του θέματος είναι, επιεικώς, ασόβαρη.

Κινέζικος δάκτυλος πίσω από επιθέσεις σε τεχνολογικούς κολοσσούς;

Άρθρο του Bloomberg αναφέρει ότι περίπου 30 εταιρείες στις Η.Π.Α. έχουν δεχτεί επιθέσεις μέσω hardware, με ένα μικροσκοπικό μικροτσίπ το οποίο προέρχεται από την Κίνα και φέρεται να τοποθετήθηκε από την εταιρεία Supermicro (που εδρεύει στην Καλιφόρνια). Οι δύο εταιρείες που κατονομάζονται στο άρθρο, Amazon και Apple, αρχικά το διέψευσαν. Αργότερα όμως η Apple παραδέχτηκε ότι ανακάλυψε malware σε server που είχε προμηθευτεί από τη Supermicro, γεγονός που οδήγησε σε λήξη της συνεργασίας τους. Στην παρέα προστέθηκε πρόσφατα και το Facebook, το οποίο επίσης δοκίμαζε servers από την ίδια εταιρεία, χωρίς να προκύψει κάτι. Θυμίζουμε βέβαια την προ ημερών παραβίαση εκατομμυρίων λογαριασμών που δέχτηκε, όπως και την αρχική διάψευση της Apple.

Στοιχεία λογαριασμών του Facebook πωλούνται στο Dark Web

Μετά την παραβίαση, ήρθε η ώρα του κέρδους. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς, θα μπορούσε κάποιος κακόβουλος να αποκτήσει πλήρη πρόβαση σε ολόκληρη τη διαδικτυακή ζωή ενός ατόμου-θύματος με ένα ποσό που δεν ξεπερνάει τα χίλια δολάρια.

Μοιραστείτε μαζί μας τις σκέψεις σας

avatar
  Εγγραφή  
Ειδοποίηση για

Σας ενημερώνουμε ότι η ιστοσελίδα μας ακολουθεί ειδικό πρόγραμμα διατροφής και μασουλάει φρεσκοψημένα cookies Καλά μωρέΘέλω να μάθω περισσότερα