Αψήφησε τους κανόνες της αναδυόμενης τάξης της Πληροφορίας

Το μινιμαλιστικό Surfάρισμα… sucks less!

Ανακαλύψτε έναν διαφορετικό περιηγητή, με πραγματική επικέντρωση στην πλοήγηση, την ταχύτητα και την απλότητα, που θα ενθουσιάσει όσους είναι ή αισθάνονται geeks.

O Surf είναι ένας browser δημιουργημένος για αυτό ακριβώς που λέει το όνομά του: για «surfing» στα ιντερνέτια. Δεν πρόκειται δηλαδή για έναν πλήρως γραφικό περιηγητή ιστού (πάρτε και τα επιστημονικά) που έρχεται για να αντικαταστήσει το βασικό σας μα για προορίζεται για δευτερεύσουσα χρήση.

Είναι μινιμαλιστικά σχεδιασμένος και δεν υποστηρίζει καρτέλες (tabs) από προεπιλογή -αν και, όπως θα δούμε πιο κάτω, μπορεί να έχει- ούτε προσθήκη σελιδοδεικτών, μα εμφανίζει κανονικά πλήρως γραφικό περιεχόμενο στις ιστοσελίδες και ακολουθεί links, προσφέροντας μια πιο ελαφριά εμπειρία περιήγησης στο διαδίκτυο.

Είναι διαθέσιμος για Linux αλλά και για άλλα Unix-based συστήματα, έχοντας τη δυνατότητα να «πειραχτούν» οι ρυθμίσεις του, να προστεθούν hotkeys, μα ακόμα και για εγκατάσταση κάποιων addons που θα δούμε στην συνέχεια. Αυτό το πείραγμα μπορεί να γίνει με επέμβαση στο src/surf/config.h αρχείο του στον κλωνοποιημένο φάκελο. Αυτό δηλαδή σημαίνει πως θα πρέπει να τον εγκαταστήσετε από τον κώδικά του αν θέλετε να κάνετε όλα αυτά (προφανώς θα χρειαστείτε και κάποιο precompiled λογισμικό). Υπάρχει όμως έτοιμος και στους διαχειριστές λογισμικού των περισσότερων Linux διανομών.

Εγκατάσταση του Surf

Από τον κώδικά του, κλωνοποιώντας το git αποθετήριο του, δίνοντας στο τερματικό σας την εντολή

git clone https://git.suckless.org/surf

Λογικά, θα μπορέσει να εγκατασταθεί παντού. Από εδώ θα μπορέσετε να πειράξετε και το αρχείο που αναφέραμε, στο φάκελο που θα κατέβει από το git.suckless.

Φυσικά, μπορείτε να το κατεβάσετε και απευθείας με χρήση του wget (υπάρχει στους διαχειριστές λογισμικού των διανομών σας), με την εντολή

wget https://dl.suckless.org/surf/surf-2.0.tar.gz

Μόλις κατέβει, το αποσυμπιέζετε:

tar -xvzf surf-2.0.tar.gz

Και το εγκαθιστάτε:

sudo make clean install

Εναλλακτικά, μπορείτε να εγκαταστήσετε κάποιο από τα έτοιμα, precompiled πακέτα του ανάλογα με τη διανομή σας. Είτε ανοίξτε το διαχειριστή λογισμικού, κάντε αναζήτηση για «Surf» και επιλέξτε το για εγκατάσταση, είτε δώστε στο τερματικό σας την αντίστοιχη εντολή:

Σε Ubuntu, Mint και παράγωγες διανομές:

sudo apt install surf

Σε Debian και παράγωγες διανομές:

sudo apt-get install surf

Σε Arch:

sudo pacman -S surf

Σε Fedora:

sudo dnf install surf -y

Σε openSUSE:

sudo zypper in surf

Βασική χρήση του Surf

Όπως έχετε ήδη καταλάβει, είναι κάπως… geek εργαλείο, μα μη γελιέστε και νομίζετε πως πρόκειται για κάτι απαρχαιωμένο καθώς απαιτεί την εγκατάσταση των πιο πρόσφατων εργαλείων ανάπτυξης GTK και WebKit για Linux (που ευτυχώς έχουν οι σύγχρονες διανομές). Αυτό συνεπάγεται πως και τις σελίδες προβάλλει κανονικά μα και πως αναπαράγει multimedia περιεχόμενο.

Το μινιμαλιστικό Surfάρισμα... sucks less!

Για να τρέξετε κάποια ιστοσελίδα με τον Surf, θα χρειαστεί να ανοίξετε το τερματικό σας και να δώσετε την εντολή

surf το_URL_που_θέλετε

Για παράδειγμα (κλικ στην εικόνα, είναι gif)

surf forum.osarena.net
Το μινιμαλιστικό Surfάρισμα... sucks less!

Συντομεύσεις πληκτρολογίου
Από προεπιλογή, οι συντομεύσεις του είναι οι εξής:

  • Μετάβαση πίσω στο ιστορικό περιήγησης: Ctrl + h
  • Μετακίνηση προς τα εμπρός στο ιστορικό περιήγησης: Ctrl + l
  • Επανάληψη φόρτωσης της ιστοσελίδας: Ctrl + r

Για scrolling:

  • Μετακίνηση προς τα επάνω: Ctrl + k
  • Κύλιση προς τα κάτω: Ctrl + j
  • Μετακινηθείτε δεξιά: Ctrl + i
  • Μετακινηθείτε προς τα αριστερά: Ctrl + u

Για zoom:

  • Μεγέθυνση: Ctrl + +
  • Σμίκρυνση: Ctrl + -
  • Επαναφορά ζουμ: Ctrl + Shift + q

Δε χρειάζεται να έχετε συνέχεια ανοιχτό ένα τερματικό προκειμένου να τρέχετε τον Surf browser. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τη συντόμευση Alt + F2 που έχουν πολλά Linux γραφικά περιβάλλοντα.

Το μινιμαλιστικό Surfάρισμα... sucks less!

Καρτέλες

Όπως είπαμε, ο Surf είναι ένας browser που δε μας μπλέκει με γραφικά περιβάλλοντα, μενού και άλλα τέτοια, μα, όπως και να το κάνουμε, το να μπορούμε να ανοίξουμε παραπάνω από μια καρτέλες είναι κάτι αυτονόητο για το καθημερινό μας browsing.

Καταρχάς, ελέγξτε αν σας δουλεύει η επιλογή «Άνοιγμα σε νέο παράθυρο», κάνοντας δεξί κλικ σε κάποιο link:

Το μινιμαλιστικό Surfάρισμα... sucks less!

Επίσης, επιλέγοντας κάποιο link, δοκιμάστε αν σας ανοίγει σε νέο παράθυρο και με την συντόμευση: Ctrl + Shift + Enter.

Αν όχι, η προσθήκη αυτής της επιλογής είναι σχετικά εύκολη στον Surf. Αρκεί να προσθέσουμε ένα προγραμματάκι που υπάρχει στους διαχειριστές λογισμικού των Linux διανομών και ονομάζεται «tabbed». Μπορείτε να το εγκαταστήσετε με κάποια από τις παρακάτω εντολές:

Σε Ubuntu, Mint και παράγωγες διανομές:

sudo apt install tabbed

Σε Debian και παράγωγες διανομές:

sudo apt-get install tabbed

Σε Arch:

sudo pacman -S tabbed

Σε Fedora:

sudo dnf install tabbed -y

Σε openSUSE:

Δεν υπάρχει έτοιμο πακέτο και έτσι θα χρειαστεί να το κατεβάσετε και να το εγκαταστήσετε «με το χέρι».

Κατεβάστε το tabbed

Αφού εγκατασταθεί, μπορείτε να ξεκινήσετε τον Surf με tabs, να σας ανοίγει δηλαδή links σε νέο παράθυρο, με την εντολή

tabbed surf -e το_URL_που_θέλετε

Για παράδειγμα

tabbed surf -e osarena.net

Αν τυχόν σε κάποια γραφικά περιβάλλοντα σας βγάλει κάποιο σφάλμα και δε σας ανοίγει τη σελίδα, δώστε την εντολή χωρίς την παράμετρο -e. Δηλαδή, στο παράδειγμά μας:

tabbed surf osarena.net

Με τα πλήκτρα Ctrl και 1 έως 9 μπορείτε να μετακινείστε ανάμεσα στα tabs (ή παράθυρα), με Ctrl + q να τα κλείσετε και με Ctrl + Tab κάνετε εναλλαγή μεταξύ των δύο πιο πρόσφατων καρτελών (ή παραθύρων).

Ορισμός αρχικής σελίδας

Αν θέλετε να σας ανοίγει ο Surf φορτώνοντας κάποια ιστοσελίδα αυτόματα, μπορείτε να το κάνετε πολύ εύκολα.

Αρχικά, δώστε την εντολή

touch surf-homepage

Στη συνέχεια, χρησιμοποιήστε την echo για να προσθέσετε το shebang στο script, με την εντολή

echo '!#/bin/bash' >> surf-homepage

Αφού γίνει αυτό, ήρθε η ώρα να προσθέσετε την εντολή εκκίνησης

echo 'tabbed surf -e το_URL_που_θέλετε' >> surf-homepage

Για παράδειγμα

echo 'tabbed surf -e osarena.net' >> surf-homepage

Κατόπιν, ενημερώστε τα δικαιώματα του script με το chmod και έπειτα χρησιμοποιήστε την εντολή mv για να το μετακινήσετε στο /usr/ bin:

sudo chmod +x surf-homepage
sudo mv surf-homepage /usr/bin

Πλέον θα μπορείτε να εκκινείτε τον Surf ανοίγοντας την σελίδα της επιλογής σας, με την εντολή

surf-homepage

Γραμμή διευθύνσεων

Όπως έχετε δει ως τώρα, ο Surf έρχεται «γυμνός». Το να έχουμε όμως και μια γραμμή διευθύνσεων, ώστε να πληκτρολογούμε ή να επικολλάμε urls και χωρίς να βαρύνουμε τον Surf, δεν θα ήταν καλό; Σε αυτό θα βοηθήσει το dmenu.

Και εδώ ισχύουν τα πιο πάνω που είπαμε για το tabbed προκειμένου να το εγκαταστήσετε. Δηλαδή, στις πιο πάνω εντολές αλλάξτε απλά το tabbed με το dmenu. Αν τυχόν έχει εγκατασταθεί το suckless-tools, αυτό σημαίνει πως έχετε ήδη και το dmenu (για openSUSE, το κατεβάζετε).

Αυτό θα εμφανίζει, όποτε το καλείτε, μια μικρή μπάρα διευθύνσεων στο πάνω μέρος της οθόνης σας, ανεξάρτητα από τον Surf.

Το μινιμαλιστικό Surfάρισμα... sucks less!

Για να καταλάβετε πως δουλεύει, ανοίξτε τον Surf από το τερματικό, δίνοντας

surf

Στο κενό παράθυρο του Surf που άνοιξε, πιέστε Ctrl + g και αμέσως θα εμφανιστεί η μπάρα και θα μπορείτε να πληκτρολογήσετε το url που επιθυμείτε. Με την ίδια συντόμευση θα το καλείτε όποτε θέλετε.

Addons και User Scripts

Υπάρχουν κάμποσα διαθέσιμα, γνωστά σας από τα αντίστοιχα για Firefox, Chrome και λοιπούς browsers, όπως ένα που δίνει την δυνατότητα για bookmarks, άλλο με adblock, για feeds κλπ.

Surf Addons

Παρόλα αυτά, η εγκατάστασή τους είναι κάπως ιδιότροπη και σε κάποιες περιπτώσεις ίσως χρειαστεί να γίνει rebuild ολόκληρου του Surf (οι επεμβάσεις στο config.h που λέγαμε). Αν θέλετε πάντως να τα δοκιμάσετε, δίνει τις σχετικές εντολές για το καθένα. Το ίδιο ισχύει και με κάποια stylesheets που έχει, για αλλαγές στην εμφάνισή του.

Μπορείτε όμως να κάνετε κάτι απλό ώστε να απαλλαγείτε από διάφορα scripts που τρέχουν πολλές ιστοσελίδες. Πριν την διεύθυνση (url) που θέλετε ν’ ανοίξετε, βάλτε την παράμετρο @cgS:-. Για παράδειγμα

surf @cgS:- youtube.com

Πιέστε Ctrl + Shift + s για να φορτώσετε ξανά την σελίδα χωρίς JavaScript. Εκτελέστε αυτήν την εντολή ξανά για να ενεργοποιήσετε πάλι τη JavaScript.

Αντίστοιχα, το i είναι για να κρύβονται οι εικόνες, ενώ υπάρχουν ορισμένα ακόμα, τα οποία θα βρείτε στην manual page του.

Εν κατακλείδι

O Surf προσφέρει μια εμπειρία περιήγησης κάπως διαφορετική από τη συνηθισμένη με άλλους browsers. Αποτελεί μια καθημερινή προσωπική επιλογή μου, τρέχοντας ακόμα και για ώρες «στο παρασκήνιο», ιδιαίτερα όταν χρησιμοποιώ το πληκτρολόγιο, ενώ και η επικέντρωσή του στην περιήγηση και μόνο είναι η πιο καλή πρόταση που έχω συναντήσει μέχρι τώρα.

Η ιστοσελίδα του Surf browser

Μοιραστείτε μαζί μας τις σκέψεις σας

avatar
  Εγγραφή  
Ειδοποίηση για

Σας ενημερώνουμε ότι η ιστοσελίδα μας ακολουθεί ειδικό πρόγραμμα διατροφής και μασουλάει φρεσκοψημένα cookies Καλά μωρέΘέλω να μάθω περισσότερα