Αψήφησε τους κανόνες της αναδυόμενης τάξης της Πληροφορίας

UKUI: η κινεζική πρόταση στο desktop

Ένα χρηστικό και καλαίσθητο γραφικό περιβάλλον, βασισμένο στο MATE, που μιμείται εκείνο των Windows για να προσφέρει οικειότητα. Δοκιμάστε το.

Toυς πρώτους μήνες του 2013, ο CEO της Canonical, Mark Shuttleworth, ανακοίνωνε επίσημα τη συνεργασία με το Υπουργείο Βιομηχανίας και Πληροφορικής της Κίνας (MIIT) για τη δημιουργία ενός λειτουργικού συστήματος για διάφορες αρχιτεκτονικές, συσκευές και μηχανήματα, που θα βασιζόταν στο Ubuntu.

Έτσι, τον Απρίλιο της ίδιας χρονιάς, το CCN Joint Lab», παρουσίασε τη πρώτη έκδοση αυτού του Ubuntu-based λειτουργικού συστήματος με την ονομασία «Kylin» (σ.σ. προφέρεται «τσίλιν»).

Kylin και UKUI

Αυτή ήταν, ομολογουμένως, μια πολύ καλή κίνηση, με δεδομένο ότι το Kylin αποτελεί το βασικό λειτουργικό σύστημα της τεράστιας σε πληθυσμό χώρας, και βέβαια προωθείται για την εξυπηρέτηση της κινεζικής αγοράς.

Επιπρόσθετα, το γεγονός πως πλέον στη Κίνα κατασκευάζονται οι περισσότεροι υπολογιστές που κυκλοφορούν αλλά και επιμέρους εξαρτήματα αυτών, συνέβαλε δραστικά στην ικανοποιητική συμβατότητα υλικού.

Το Kylin δεν είναι μια δουλειά του ποδαριού, κάτι που έχουμε δει να συμβαίνει σε αντίστοιχες προσπάθειες, μα ένα έργο με προδιαγραφές και μελέτη και έτσι κυκλοφορεί με μια σειρά εφαρμογών για αυτό, προσφέροντας ένα πληρέστατο και χρηστικό λειτουργικό σύστημα, τόσο για επιχειρησιακές όσο και για οικιακές ανάγκες.

Για την ολοκληρωμένη εμπειρία χρήσης, συνοδεύεται από το δικό του γραφικό περιβάλλον, το UKUI. Βασισμένο στο MATE αλλά με αρκετές επεμβάσεις, προσομοιάζει αρκετά με το περιβάλλον των Windows προκειμένου να εκμεταλλευτεί τη δύναμη της συνήθειας και να υιοθετηθεί ταχύτερα και ευκολότερα το Kylin από τους χρήστες, σε κάθε δραστηριότητα. Το UKUI εμφανίστηκε επίσημα για πρωτη φορά με την έκδοση 16.04 του Ubuntu Kylin.

Δεν ξέρω τι άποψη έχετε για τις κινεζικές δημιουργίες μα εδώ έχουμε ένα πολύ καλό αποτέλεσμα που αφενός μεν επιτυγχάνει την οικειότητα με ένα γνωστό λειτουργικό και έτσι δεν ξενίζει τους χρήστες, αφετέρου δε, εκτός από χρηστικό, είναι ιδιαίτερα καλαίσθητο και με καλλιτεχνικές ανησυχίες.

Μια taskbar με όλα τα αναμενόμενα στο κάτω μέρος, ένα προσαρμοσμένο κεντρικό μενού, πανεύκολη διαχείριση και συντομεύσεις συχνά χρησιμοποιούμενων εφαρμογών, συνοδευόμενα από έναν χρηστικότατο διαχειριστή αρχείων, δίνουν ένα απολύτως απλό, φιλικό και όμορφο τελικό αποτέλεσμα.

Εγκατάσταση του UKUI

Μπορείτε να δοκιμάσετε και εσείς το UKUI, ακόμα και παράλληλα με οποιοδήποτε άλλο γραφικό περιβάλλον έχετε ήδη εγκατεστημένο.

Σε Ubuntu και παράγωγες διανομές

Αν έχετε έκδοση ανάμεσα σε 16.04 και 18.04, ο πιο απλός και γρήγορος τρόπος είναι να ανοίξετε το τερματικό σας και να δώσετε μία-μία τις ακόλουθες εντολές:

sudo apt update
sudo apt upgrade -y
sudo apt install ukui-control-center ukui-desktop-environment ukui-desktop-environment-core ukui-desktop-environment-extras ukui-indicators ukui-media ukui-media-common ukui-menu ukui-menus ukui-panel ukui-panel-common ukui-power-manager ukui-power-manager-common ukui-screensaver ukui-screensaver-common ukui-session-manager ukui-settings-daemon ukui-settings-daemon-common ukui-settings-daemon-dev ukui-themes ukui-window-switch -y

Εναλλακτικά, υπάρχει ένα τρίτο (μη επίσημα υποστηριζόμενο) αποθετήριο:

sudo add-apt-repository ppa:ubuntukylin-members/ukui
sudo apt update && sudo apt install ukui-desktop-environment

Σε Ubuntu 18.04 και φυσικά στις παράγωγες διανομές θα το βρείτε στα επίσημα αποθετήρια και η εγκατάστασή του μπορεί να γίνει πολύ γρήγορα:

sudo apt install ubuntukylin-desktop

Σε Arch και παράγωγες διανομές

Όπως μαντέψατε, υπάρχει στο AUR. Αν δεν το έχετε κάνει ήδη, προκειμένου να εγκαταστήσετε λογισμικό από το AUR, θα χρειαστείτε τα git και base-devel:

sudo pacman -S git base-devel

Έπειτα μπορείτε να προχωρήστε στην εγκατάσταση του UKUI:

git clone git clone https://aur.archlinux.org/ukui-desktop.git
cd ukui-desktop
makepkg -crsi

Θα πρέπει να λάβετε υπόψη σας πως χρειάζονται μερικές εξαρτήσεις που ενδέχεται να μην τις έχετε εγκατεστημένες. Θα τις βρείτε στη σχετική σελίδα του ukui-desktop στο AUR και μπορείτε να τις εγκαταστήσετε με τον ίδιο τρόπο.

Σε Debian και παράγωγες διανομές

Μιλάμε για το Debian Testing, αφού δεν έχει μπει ακόμα στη σταθερή έκδοση και υποθέτω πως θα αργήσει. Και εδώ, οι εντολές είναι απλές:

sudo apt-get update
sudo apt-get upgrade -y
sudo apt-get install ukui* libukui* ukwm

Δεν υπάρχουν έτοιμα πακέτα για άλλες διανομές, μπορείτε όμως να το εγκαταστήσετε μέσω του πηγαίου κώδικά του. Θα χρειαστείτε το git για την κλωνοποίηση και τα βήματα είναι τα παρακάτω:

git clone https://github.com/ukui/ukui-desktop
cd ukui-desktop
./autogen.sh
make
sudo make install
Το UKUI στο Ubuntu Kylin
Το UKUI στο Ubuntu Kylin

Μετά την εγκατάστασή του, θα χρειαστεί να αποσυνδεθείτε και από την οθόνη σύνδεσης να επιλέξετε είσοδο στο UKUI. Σε περίπτωση που δε δείτε αυτήν την επιλογή, επανεκκινήστε τον display manager της διανομής σας.

Η ιστοσελίδα του UKUI Το UKUI στο GitHub

Συνοπτικά, το UKUI είναι προσεγμένο στις λεπτομέρειες μεν, κάπως «βαρύ» δε. Παρουσιάζει πολλές διαφοροποιήσεις στον κώδικα και τις συνήθεις διαμορφώσεις του MATE, ξεφεύγοντας αρκετά από το σχεδιασμό αυτού.

Μοιραστείτε μαζί μας τις σκέψεις σας

avatar
  Εγγραφή  
Ειδοποίηση για

Σας ενημερώνουμε ότι η ιστοσελίδα μας ακολουθεί ειδικό πρόγραμμα διατροφής και μασουλάει φρεσκοψημένα cookies Καλά μωρέΘέλω να μάθω περισσότερα